Print this page
Вторник, 27 Август 2013 14:03

В Европа се чака по 4 месеца за Tesla Model S (видео)

От
tesla model s europa
Така се радват на Model S някъде в Европа - дано и ние скоро в България – Снимка: gtspirit.com
В този блог: Ако си поръчаш Model S в края на август, бъди готов/а да си го получиш (чак) през ноември.

Възможно е дори чакането да се удължи, заради ограничения в доставките на части. Явно има бая интерес има към супер електромобила на Tesla и как няма да има с това ускорение, 17" екран вместо скучна конзола с няколко кръгчета и бутони, плюс безплатно зареждане завинаги. Европа иска Model S не по-малко от щатите и започва да го получава, а интересното тепърва предстои...

По-рано през август се случиха първите доставки на Model S в Европа. За някои хора може и да е изненадващо, но "кампанията" стартира от Норвегия. Очевидно там не ги притесняват неща като "на студено пробегът пада" или "няма достатъчно места за зареждане". Кой ти гледа такива работи – като се качиш в това чудо и вероятно губиш ума и дума. Поне така се вижда на вече тоновете клипове из нета.

Точно от един от последните чухме интересни неща за Tesla в Европа в интервю насред техническия център на компанията в холандския град Тилбург. То си е половин час – ако ти се гледа, гледай (линкът е накрая). Ние гледахме и ето какво ни хвана ухото (за окото се свежда до физиономията на Елон Мъск и циркулиращите с разни возила на заден фон из фабриката служители):

  • Поръчваш Model SЕвропа) сега – получаваш го към края на годината;
  • Европа е наравно със Северна Америка като пазар за Tesla Motors;
  • Централата на компанията се мести от Англия в Холандия;
  • Половината от продукцията на завода в Калифорния вече е за Европа;
  • В момента вече се произвеждат до 550 Model S седмично.

Увеличението е факт (и малко по-надолу ще стане дума за още едно), не ще и дума. Може да е дори по-голямо, но само ако всичко зависеше от Tesla Motors... Супер интересен и привлекателен модел на развитие имат за потребителя тези хора. Имат си обаче и грижи. Може да е електромобил и да има много по-малко части от ДВГ колите Model S, но все така са хиляди. И една дори да се забави – веднага се отразява на доставките. Като мокет за багажника, например, подмята Мъск...

Другото увеличение

Акциите на Tesla Motors препускат ли препускат нагоре. Толкова, че вече са на около $170 за парче. В един момент просто се получи така, че един от най-малките автопроизводители в света вече има пазарна стойност над $20 милиарда. Пари за масовия Model E, изглежда, ще имат.

Приказката "обещавай по-малко, давай повече" много я спряга Мъск обаче. А като даваш повече и доверието към теб се повишава. Каза, например, човекът, че до края на 2013-та Tesla ще достави 21,000 броя Model S и с новата информация за 500 и повече коли седмично май ще ги докарат дори повече до Коледа.

Какво да очакваме?

Първо, поне един Model S скоро в България е това, което най-много (поне ние) чакаме. Дето се вика да има първи български впечатления, а и както всичко живо у нас вече пише за този електромобил, да се вдигне още по-голям шум.

Иначе, откъм очаквания... ами, с пазарна стойност от $20 милиарда (шокиращо много са на фона на $49 милиарда за General Motors и дори спрямо $65 милиарда за Ford), по-бързо навлизане и в Европа е логичното ни очакване. Масовата електро кола на Tesla е все още на 3-4 години напред (според Мъск), но през това време на пазара ще се появят други модели и ще става все по-интересно. Едва ли някой ще започне да предлага безплатно зареждане като Tesla Motors, при това завинаги, но "контра" предложения в наша полза няма как да не се появят. Да заповядат Cool!

А, ето и видео интервюто (има разни забавни моменти) с Мъск:


eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 2299 пъти Последна корекция Вторник, 27 Август 2013 17:17
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.