Петък, 01 Юли 2011 19:00

Ford пита Facebook феновете: Как да звучи електрическият Focus

От
За звука на модела си 2012г, електрическият Focus ще разчита на мнението на Facebook феновете си

Дните на почти безшумен електрически автомобил си отиват. Мотивирани от тежък случай на литикафобия - това е страх от съдебни дела - в автомобилната индустрия вече се съгласиха, че електрическите коли трябва да имат някаква форма на звуково-сигнална система, като стандартно оборудване за предупреждение на пешеходците и другите коли в движението.

В подготовката си за стартирането на 2012 Ford Focus Electric, автомобилният производител поиска от феновете си във Facebook, да предложат звук, който колата ще издава, при движение с ниска скорост.

Между четирите шумове, от които да се избира, Ford иска феновете да степенуват в зависимост от предпочитанията, от фаворит, до най-малко любим.

Интересното е, че и четирите звука от акустичната лаборатория на Ford, са много по-впечатляващи от звуковия сигнал на Nissan Leaf 2011, който - както се оказа по-рано тази година - не е функционален.

Докато единият от дизайнерските звуци на Ford, звучи малко като шум на бензин или дизелов двигател, захранен чрез холивудски ефект, то другите три звука имат нотки от научната фантастика. Един от тях звучи така, сякаш би бил по-подходящ за космически кораб, отколкото за семеен хечбек, а друг звучи като реактивен самолет, готвещ се за излитане.

Досега много от феновете са поставили 'самолетния' звук като предпочитан в списъка им - но с уговорката, че е възможно или да се персонализира, или да се изключи предупредителна система изцяло.

Метафорично тогава, повечето фенове смятат, че са принудени да правят този избор. Ако трябва да се избира звук - ок, ще се, но посланието е ясно:

                          Повечето обственици на електромобили, не искат техните коли да издават шум!

Кой звук бихте избрали и защо? Вижте/чуйте четирите видеа по-долу, споделете в коментарите мнението си и направете така, че и на страницата си във Facebook, Ford също да разбере.

[Източник: Ford]

Прочетено 2241 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 13:08
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.