Вторник, 11 Октомври 2011 18:11

Електромобилната конференция – много сигнали, много посоки

От
Конференцията Електрическите превозни средства като фактор за устойчиво градско развитие

Колко много работа ни предстои по популяризирането и разпространението на електромобилите в България днешната конференция Електрическите превозни средства като фактор за устойчиво градско развитие разкри на множество нива и този втори по рода си форум в България досега препотвърди множество заявки, както и множество очаквания. Цял ден изпълнен с много презентации на конкретни продукти и технологии, събитието, организирано от КАПИТАЛ и БАЕПС с партньорство с ИКЕМ събра на едно място експерти, политици, представители и потребители. Както всички лектори, които участваха във форума и ние благодарим на организаторите за инициативата и професионалната подготовка и провеждане на събитието, на което бяхме официален медиен партньор, въпреки че се идентифицираме не като медия, а потребителска инфо платформа. Темите бяха наистина много и макар в края на всеки панел да не кипеше от въпроси, такива определено не липсваха и за нас беше много интересно да видим представители на различни ангажирани с мобилността браншове в залата...

Конференцията откриха Илин Станев, редактор в Капитал и министър Трайчо Трайков, а оглавяваното от него МИЕТ участва във форума и с още един свой представител - Юлиян Николов, директор "Икономическа политика". Лекторският състав беше доста пъстър, а модераторът на първия панел, председателят на португалската асоциация за електрически превозни средства Робърт Стуси показа нагледно какво означава да имаш богат опит в областта на електрическата мобилност. На събитие с толкова много участници определено е трудно да запаметиш всичката важна информация, а такава не липсваше, особено под формата на представяне на работещи в други държави е-мобилни проекти, от които само ще спечелим, ако почерпим опит.

Темите варираха от електромобилна история, през представяне на проекти, специфични технологии и предизвикателства пред електрическата мобилност и адресиране на множество аспекти, в чието направление има яснота какво трябва да се свърши сега и в бъдеще. Не обичаме да използваме думата проблем и затова нека говорим за справяне с предизвикателства, каквито по отношение на разпространението на електрическите превозни средства и зарядната инфраструктура за тях има не малко.

Ние, като потребители, сме решили да отдадем eCars.bg на потребителската част от нещата и затова ще се опитаме да преведем различните сигнали от конференцията, идващи най-вече от бизнеса на по-познат за всички нас език - все пак потребителят е основният двигател на пазара и ние добре осъзнаваме това.

Да изброяваме в тази статия аспектите на електрическата мобилност просто няма да ни стигне мястото или най-малкото ще я превърнем в мини уики на е-мобилността. Има разбира се някои основни направления, за които да се 'хванем', така че да излезе сбита и представителна картинка на нещата.

Да започнем с това колко хора си представяме, че знаят нещо за електрическите превозни средства, колко нужни са подобен род форуми и с какво те помагат на потребителя да научи повече за електромобилите и всичко около тях. Всъщност модераторът на първия панел, Робърт Стуси, направи една бърза 'анкета' питайки залата кой откъде идва и какво работи (най-общо казано) и може да си представите, че поне половината от зрителите знаят туй онуй за електро колите. Интересно за нас наистина беше присъствието на представител на една от най-големите компании за таксиметрови превози в София, който след като разбра, че ИКЕМ реализира проект с 6 електрически таксита в Перник, запита, признавайки си, че е очаквал такова нещо в София, кога има вероятност такъв проект да тръгне в столицата. Това ни държи близо до потребителската част на нещата, защото таксиметровите превози са използвана от всички нас услуга и браншът би могъл да е много добър катализатор за разпространението на електрическите коли.

Мисълта ми прескача лудо из многото казани по време на форума неща, но просто няма как да опишем всичко, колкото и да ни се иска. Един от основните спорове - яйцето и кокошката на електрическата мобилност или кое е първо, коли или зарядна инфраструктура - беляза и този форум донякъде. Какво мислите вие е важно обаче? Ние можем да ви кажем, че повечето реални тестове на различни серии електрически коли в по-голям мащаб (с по няколкостотин участници) показват, че липсата на зарядна инфраструктура не е чак такъв недостатък. Хората, тестващи електромобилите са твърде различни, но възможността за нощно домашно гаражно зареждане удовлетворява повечето ранни ползватели и с постоянно демонстрираните данни от статистиката, която показва, че масово изминаваме (около 80%) до 50 км дневно, логиката подсказва, че това като че ли наистина не е кой знае какво притеснение.

Ако ви е станало интересно дотук, значи ще потърпите още малко - сега отиваме на една обобщителна среща след конференцията, след която ще пишем за някои от другите важни въпроси, които вълнуват потребителското съзнание, когато става дума за електромобили.

Следва продължение...

eCars.bg

Прочетено 2004 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 10:07
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.