Неделя, 08 Януари 2012 13:05

Електрически Renault Fluence Z.E. на цена под 28,000 Евро – има го!

От
Електрически Renault Fluence Z.E. на цена под 28,000 Евро

Това все още не е българска обява, оферта или цена, но, да (и отново на mobile.de) в първите дни на 2012 г. вече намираме обяви и за електрическия Renault Fluence Z.E. Най-евтино засега е предложението на Z.E. сервизен партньор от Мюнстер, но обявата не е само една - има поне пет Fluence Z.E., които всеки може да си купи сега. Цената? Е, тук започва интересното...

Има няма няколко месеца след старта на производството и първите пазарни предложения вече са факт. Дали това са 'демо' коли или просто някакви първи бройки няма значение - важното е наистина, че ако искате още сега да си купите съвременна електрическа кола от голям и утвърден автопроизводител на цена под 60,000 лв - това вече е възможно!

Спокойствието на неделния ден е идеалната атмосфера за проучване на пазара и ето, поредният бърз преглед на Elektro вариантите на mobilе.de ни изненада приятно - заварваме няколко обяви за Renault Fluence Z.E. на цени под 30,000 Евро. Първата дори е под 28,000 и ако искате да си я купите, предвид разходите по докарване и регистрация, казваме че вече е възможно да имате електрическа кола на цена под 60,000 лв (към цената добавяме едни примерни 2,000 Евро за тези разходи). У нас вече се продават други френски електро коли и регистрацията им в КАТ очевидно не е проблем, така че не бихме приели това за някакво препятствие и по отношение на Fluence Z.E. - има ли германска регистрация и документи - не следва да има грижи у нас, макар че човек никога не знае, докато не опита. Така или иначе наистина има голям напредък само за година - в падане на цените.

Все пак, трябва да отчетем и факта, че на този етап Renault успява да предложи по-ниски цени, защото предлага батерията отделно на лизинг - за около 80 Евро на месец (точно 82 според офертата, обект на настоящата статия).

Остава, разбира се, едно основно притеснение - бихте ли си купили електрическия Fluence Z.E. преди да са започнали продажбите на модела у нас, което би било съпроводено с местна гаранция и поддръжка? Е, доколкото знаем електрическите Peugeot iOn и Citroen C-Zero, които в момента се продават в България при авария се пращат за ремонт в чужбина, което значи, че закупилите ги са наясно с това притеснение, за което говорим, но то все пак е налице. Вероятно човек с много сериозна нагласа да си купи електро кола у нас на този етап едва ли би се притеснил от липсата на поддръжка. Ако попадате в тази категория и имате финансовите възможности - mobile.de вече е насреща! Полето за коментари отдолу изглежда вече отново е на разположение - използвайте го и ни кажете какво мислите по въпроса.

Мартин Хаджистойков - eCars.bg

Прочетено 5709 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:41
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.