Сряда, 04 Април 2012 18:18

Електрическият Volkswagen Golf под €28,000 с лизинг на батерията?

От
e-Golf може да се продава на цена под €28,000 с отделен лизинг на батерията

Като изключим Opel Ampera, който съвсем скоро дебютира на пазара в някои европейски държави, все още не се продават германски електро коли. Поне не и от някой от големите автопроизводители. Първите електрически модели на Volkswagen, например, се очакват на пазара през 2013 г. Междувременно Renault вече продава три електрически варианта на свои модели – Kangoo Z.E., Fluence Z.E. и Twizy – и скоро ще добави четвъртия ZOE. Компанията залага на модел с отдаване на батериите отделно на лизинг, което й позволява да продава на приемливи цени своите електромобили – във Франция Fluence Z.E., например, се придава за €26,000 (от които французите получават €5,000 правителствена отстъпка. Изглежда идеята е добра, защото и Nissan я обмисля, а по всичко личи, че тенденцията се затвърждава...

Връщаме се на Volkswagen, където по всичко личи са харесали подхода с изваждане на батерията от цената на електромобила, което засега си превеждаме в цена от сорта на €25,000-28,000 и месечен лизинг от около €85 за батерията за Golf Blue-e-motion. Всъщност, моделът ще се казва просто (и много по-пасващо) e-Golf, а за лизинг идеята за батерията Рудолф Кребс (шеф на електромобилното направление във Volkswagen Group) казва:

"В момента обмисляме как да излезем на пазара. Може да е чрез отделен лизинг на батерията. Знаем, че батерията е най-проблематичния компонент, който повишава цената. С лизинг на батерията ще бъдем по-конкурентни."

С цени от около €500 за клетка с капацитет 1 кВтч, лесно може да сметнете, че батерия с 20 кВтч капацитет, която осигурява 150 км пробег, струва около €10,000.

Прогнозите са спадане на цените с по няколко процента всяка година ще допринесат за по-евтини електромобили, но производство и продажби вече има и за да не се чака, идеята с отделен лизинг на батерията може да поеме 'буфера' във времето, така че още сега електро колите да са на по-приемлива цена. Е, хайде, през 2013-та...

eCars.bg

Прочетено 2828 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:04
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.