Четвъртък, 05 Септември 2013 09:47

Хърватски вЕЛектропед – Rimac пуска електро колело и мотор в едно (видео)

От
greyp bike g12 elektro velosiped velektroped
Екстремен е, и е хърватски – Greyp G12 вЕЛЕктропед от Rimac Automobili – Снимка: Rimac
В този блог: След може би най-скъпия и мощен електромобил в света (с български салон), хърватската Rimac минава на две колела!

Допада ли ти вЕЛектропед? На нас ни пасна като Д и Г, а заслугата е на Иво Христов. Идеята за думата велектропед му хрумнала след като на фейсбук страницата на eCars.bg пуснахме новината за Greyp Bikes – чисто новото и доста изненадващо творение на хората от Rimac Automobili. Компанията стана известна със своя супер електромобил Concept_One, чиято скорост и цена са в състояние да разтуптят много сърца...

Чувстваме се приятно, че нещо, като това на снимката, е направено в Източна Европа. Нивото е високо, спор няма, говорим за €6,000, но така са си решили в Rimac – след електромобил за милион (с интериор от българското студио Вилнер) да направят и вЕЛектропед за не особено народна цена. Параметрите обаче са впечатляващи. Много.

Електро велосипедът на снимката се казва Greyp G12 и световната му премиера ще бъде в Salon Prive. Помпозни думи, но целта на Мате Римац е "да направим преживяването от нашата технология, разработена основна за супер коли, достъпно за много повече хора." Чудесно, Мате, кръгът несъмнено ще се разшири.

greyp bikes

Един поглед е достатъчен да си представиш, че Greyp G12 комбинира най-доброто от два свята – на мотоциклетите и велосипедите. Чудехме се как да наричаме електрическите мотоциклети, че "циклети" вече не подхожда, но ето че изникна име за нещо съвсем ново. Благодарим ти за вЕЛектропед, Иво! Ако ти хрумне как да наричаме електро мотоциклетите, свиркай, камък ще ни падне от плещите.

Greyp G12 скорост, пробег и зареждане

Има и по-бързи, но 65 км/ч макс. скорост за електро колело, ОК, вЕЛектропед, си е въодушевяващо. Не и преди да чуеш, че пробегът без въртене е до цели 120 км!!! Това вече ни палва здраво. Колко ли ще е с въртене? 200? И тук няма нужда от специални конектори – изцяло изтощена батерия се зарежда се с кабел с обикновен щепсел, от обикновен контакт, само за 80 минути. Ей, не прави така – батериите не обичат много да падат до долу...

Проблеми с КАТ?

G12 има специален режим за съответствие с регулациите с пътни превозни средства, който ограничава скоростта и мощността. Засега за електро велосипеди още не се изисква регистрация в КАТ, но няма да се учудим, ако в един момент това стане.

Пали ли се?

greyp bike g12 startirane otpechatuk prustНе. Стартира се с... отпечатък. Даже може да си избереш кой пръст в какъв режим да стартира велектропеда (вече свикваме Laughing). С палеца, например, може да активираш Street Mode, а със средния – Speed-mode. Няма ли нещо за кутрето бре хора?

Батерията

Тя си е разработена и произведена от Rimac Automobili. Капацитетът й е 1,3 кВтч, а клетките са Lithium-Nanophosphate от A123 Systems. Смятат се за най-добрите високопроизводителни клетки за батерии на пазара в момента. A123 Systems леко фалира, но това е друга тема...

Каране (и спиране)

Можеш да си въртиш педалите, да асистираш на електромотора или да караш G12като мотор. Докарва го до 65 км/ч и без да въртиш. Стига де, като има педали ще ги въртим – асистенцията може да си я ползваме на баир, а на спускане вълшебната регенерацийка ще пълни батерията обратно (моторът може да я зарежда с 2 кВ при спиране). В повечето случаи спирачките дори няма да ти трябват. Много е готино и супер бързо се свиква с този кеф.

Идея и цена

Първото е на Звонимир Сучич, дизайнер на топ електро колела и мотори. Идеята е нищо без осъществяване и точно тук се включват хората от Rimac Automobili. Станало е още през 2010-та. Мате Римац харесал дизайна на Звонимир, но не и задвижването, та решил да го направи по неговия си начин. И резултатът е Greyp G12... за €6,000. Вече се търсят и дилъри.

Интересът към хърватският електро вело трепач на фейсбук страницата на eCars.bg ни изуми тотално. Само можем да се надяваме, че една прилична част от този интерес ще се превърне и в покупки. Ще е готина гледка – с хърватски велектропед из България. Как мислиш?

Всичко за новия хърватски велектропед ще намериш на www.greyp-bikes.com.

Айде ред е на супер рокаджийското велектромобилно видео (благодарско на Emillion Emotions Cool)

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 13393 пъти Последна корекция Сряда, 11 Септември 2013 23:11
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.