Сряда, 15 Юни 2011 11:12

'Първа Топка' на завода за руските хибриди ё-АВТО

От
Полагане на 'първа топка' за завода на ё-АВТО

08 юни в 11.30 ч. в индустриален парк Марино близо до Санкт Петербург се проведе тържествената церемония по полагане на първи камък на завода на ё-АВТО. На церемонията присъстваха губернаторът на Санкт Петербург Валентина Матвиенко, президентът на ОНЕКСИМ Михаил Прохоров, изпълнителният директор на ё-АВТО Андрей Бирюков и директорът на северозападния регионален център - старши вицепрезидентът на ОАО 'Банк ВТБ' Денис Бортников.

Полагането на ё-камъкът е направено, със спускането на топка с буквата "ё" по улей, който е влязла на няколко метра под земята. Спускането е било придружено с много фойерверки, с мощен залп при спиране на топката в земята...

В рамките на церемонията, гости и журналисти се разгледали ё-фургон и са имали възможност да се повозят. Валентина Матвиенко стана един от първите ё-пасажери. Малко по-късно в разговор с журналисти тя се е изказала положително за новаторския "ё-мобилност" и двуцветните купета на новите руски прототипи.

Напомняме ви, че споразумението за изграждане на завода беше подписано на 13 април 2011 година, а по предварителната оценка инвестицията в него ще бъде най-малко 6,5 милиарда рубли, с най-малко 700 нови работни места. Това ни напомня, че у нас край Ловеч, в завода на Литекс Моторс и Great Wall Motors ще се правят 50 000 коли годишно, от 2 000 работници...

Планираният производствен капацитет - 45 000 ё-мобила годишно, от които: 20 000 ще се асемблират в завода на ё-АВТО, а още 20 000 в други регионални фабрики. 5000 ё-кита ще бъдат предвидени за обезпечаване на гаранцията и сервизни услуги. Производственият капацитет на фабриката ще бъде удвоен след пускането на втора поточна линия.

Откриването на завода е планирано в края на 2012 година.

[Източник: ё-АВТО]

Прочетено 1341 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 17:12
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.