Вторник, 19 Юни 2012 22:31

Audi R18 e-tron с първа (двойна) победа за хибрид на Льо Ман

От
audi r18 e-tron quattro pobeda le mans 2012

Audi има неприятната за останалите участници в легендарното състезание 24-те часа на Льо Ман способност да печели не само първото, но и трите места на почетната стълбичка. В това отношение компанията създаде феномен в историята на сериите, който в изданието от 2012 не само затвърди, но допълни с още едно уникално постижение – първата победа (при това двойна) в Льо Ман с хибрид!

Името на победителя е Audi R18 e-tron quattro – хибрид, оборудван с {tooltip}WHP{end-link}Williams Hybrid Power{end-tooltip} електромеханична хибридна маховик система и след като през по-голямата част от състезанието двата хибридни болида водеха в най-високия LMP1 клас, постигнаха феноменална победа и заеха първите две места в крайното класиране. Това е 11-та Льо Ман победа за Audi, като четирите Audi R18 коли (два хибрида и два дизела) на Audi Sport Team Joest заеха първо, второ, трето и пето място. Просто, тотална хегемония за четирите кръга...

Всички Audi R18 болиди се задвижват с последно поколение компактен V6 TDI двигател с един VTG турбо компресор, използван за първи път в Льо Ман през 2011 г. Новата ултра-лека трансмисия с карбонов кожух издържа на супер натоварването и разстоянието от 5,151 километра във всичките четири болида, без абсолютно никакви проблеми.

Двигателят е с обем 3.7-литра 120° V6, 4 клапана на цилиндър, DOHC TDI с директно впръскване с изцяло алуминиев блок и филтър за твърди частици. Мощността е 375 кВ (510 кс), с въртящ момент от над 850 Нм.

За Audi R18 e-tron quattro екип на Williams е разработил изцяло нов ултра лек електрически маховик, комплектoван със силова електроника и с помощта на инженерите на Audi системата е вградена в болида. Тя осигурява мощност от 150 кВ, с максимални обороти на ротора до 45,000 об/мин и е специално разработена за състезания като 24-те часа на Льо Ман. Това я прави предпочитана за Audi пред други подобни технологии като батерии, кондензаторни батерии (суперкондензатори) или механични маховици.

Задната ос на R18 e-tron се задвижва конвенционално, а предната от два електромотора с по 75 кВ мощност, водно охлаждане и интегрирана силова електроника. Вградената в предната ос система включва две полуоски, генератор от Bosch, планетарен механизъм, WHP КЕРС система, устройство за контрол на изолацията за безопасност на високоволтовата система и обща контролна система.

Audi R18 e-tron quattro възстановява кинетичната енергия на предната ос при натискане на спирачката, с което колелата задвижват генератора. Зоните на спиране се определят от контролера, а мощността от генератора ускорява карбоновия маховик, който се върти във вакум среда. При излизане от завой и ускорение, системата осигурява допълнителна мощност на предната ос. Регулацията позволява прехвърляне на до 500 кДж енергия към предните колела между две фази на спиране. Планетарният механизъм адаптира предавките на трансмисията по време на ускорение и спиране, а двете независимо задвижвани оси на e-tron quattro се синхронизират изключително с електронен контрол.

Всичко това и разбира се крайното класиране показват супер солидния ангажимент на Audi и колко посветен е от отборът на компанията на победата в Льо Ман. Честито на Audi и супер новини за хибридните електрически превозни средства в моторните спортове. Не се съмняваме, че изцяло електрическите болиди скоро ще започнат също да си проправят път в най-тежките авто надпревари по цялата планета.

[От: Green Car Congress]

[Снимка: lemanslive]

Прочетено 2642 пъти Последна корекция Сряда, 20 Юни 2012 00:56
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.