Петък, 15 Март 2013 09:33

Какво има под карбона на посръбващия гориво Volkswagen XL1?

От
volkswagen_xl1_dizel_plugin_hibrid
Volkswagen XL1 е наистина XL, но откъм ефективност – Снимка: Volkswagen
В този блог: С няма и литър (или два) на 100 разход и 50 км електро пробег, XL1 може да сбъдне много мечти!

Автосалонът в Женева не посетихме, но множеството отзиви от там показват ясно, че смелата XL1 идея привлича много повече погледи от плеядата топ изпълнения на различни супер марки. Капаци на задните колела, играеща си с въздуха форма и в резултат фантастична ефективност, са все неща, които малцина могат да имат. Сега, с "народната марка" тези чудесии (поне малко) ще "слязат на земята"...

Volkswagen XL1 визитка 
Мощност ел. 20 кВ (27 кс)  100 Нм
Батерия Li-ion 5.5 кВтч 
Пробег ел. 35 км реален
Мощност ДВГ 35 кВ (48 кс) 120 Нм
Обем ДВГ 800 см3
Пробег ДВГ 515 км
Тегло 795 кг
Макс. скорост 160 км/ч (огр.)
Ускорение 0-100 км/ч 11.9 сек.

Имената са важни. Някои са емблематични, произнасят се лесно и дори са част от ежедневието. Като Golf. XL1, от друга страна, звучи по-скоро като добавките в стил Jetta GLS... Това, последното, е малко скучно, но в XL1 като че ли има повече сила. Само че не такава, с каквато сме свикнали да свързваме комбинацията XL. Символиката XL тук е откъм ефективност, а единицата само допълва заявката за класиране.

XL1 "на части"

Всъщност, акцентът в обозначението на модела са последните два символа – L1. Това е нещо като съкращение за въпросния около литър на сто разход, с който VW рекламира XL1. Но дали разходът е толкова нисък?

Официално Volkswagen представя XL1 като супер ефективен дизел плъгин хибрид с разход от 0.9 л/100 км. Това е стойността по Новия европейски цикъл за шофиране. Какъв е реалният пробег? Според известното количество журналистически тестове, в които "жаленето" не е на мода, XL1 харчи малко под 2/100. Кофти, би казал някой, това е двойно на обявеното. Ние пък на това все така си му викаме "посръбване". Щом "на ръчка" разходът е под 2/100... май това чудо наистина е супер икономично.

Има и друг начин да стигнем до тези 2 литра разход. Според техническата спецификация резервоарът на XL1 побира 10 литра дизелово гориво, а ДВГ пробегът е 550 км. Удвояваме грубо до 1000 км и 20 литра след разделянето, ето ги "двата литра на сто".

Да не прекаляваме с темата разход, макар че това вероятно ще е един от елементите, заради които XL1 ще се търси най-много. Само да добавим, че за да поддържа 100 км/ч скорост на равен път, XL1 се нуждае от нищожните 6.2 кВ (8.4 кс), което прави неговия мини двуцилиндров дизелов двигател напълно достатъчен за целта.

Техническите параметри на XL1 са в табличката отдясно, затова няма да ги обсъждаме отделно. Но за ефективността можем да кажем още някои неща. Формата на купето, с кабина за двама и плавно стеснена задна част е виновник за още една хегемония – коефициентът на челно съпротивление на XL1 е несравнимо по-нисък от този на повечето коли – само 0.189. За сравнение, Mercedes рекламира новия CLA като масовата кола с най-ниско съпротивление в света (0.23), а с 0.24 Tesla Model S е направо феноменален за формата и класа си. Но електромобилът на Tesla тежи доста. В сравнение с него Volkswagen XL1 е направо като перце със своите няма и 800 кила.

За да стане възможно това, на помощ идва здравият и лек карбон. Та ето какво има под него:

volkswagen_XL1_shema_chasti

Всичките тези карбонови части са все още доста скъпи. Въпреки това VW ще изработи известно количество от тези коли – 250 засега. С тях сега има само един малък проблем, който не се намира под карбона, но липсата му се забелязва още на пръв поглед – няма външни огледала.

В Германия и Австрия компанията се е сдобила с "изключение", но за останалите държави в Европа няма такива и външните огледала са задължителни. Това означава, че XL1 ще се продава само у (и в съседсво с) дома. Дали някой от България ще си купи XL1 и дали ще има проблеми с полицията у нас заради това несъответствие не знаем, но се съмняваме, че точно това ще бъде пречка за сдобиване с тази маниашка машина.

В заключение, и малко нетипично за нас накрая, няколко думи за електро задвижването на Volkswagen XL1.

С толкова нисък разход на гориво капковидният плъгин хибрид от Волфсбург не иска и кой знае колко ток. Малката 5.5 кВтч батерия осигурява около 35 км реален пробег, благодарение на супер ниския разход на електричество от 10 кВтч/100 км.

Ако сметката не ви излиза, то е защото от тези 5.5 кВтч използваеми са по-малко, вероятно около 3.5 кВтч, което е реалният капацитет. Така, 10 кВтч разход / 3.5 кВтч капацитет = 2.8 и 100 км / 2.8 = 35 км пробег.

Тези 35 км са относително прилични за града, а с дизеловия разход, който прави на пух и прах дори шампиони като Audi A2 1.2Тdi с пословичните му 3 л/100, за 500 км пробег XL1сръбва някакви си 10 литра дизел... определено зареждането с ток ще е доста по-често.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 4043 пъти Последна корекция Неделя, 17 Март 2013 13:31
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.