Вторник, 16 Октомври 2012 16:33

Електромобил с бензинов двигател – Ford C-MAX Energi ли е новият цар?

От
ford-cmax-energi-zarezhdaem_hibrid
30 електро и още 920 бензинови километра пробег - Ford C-MAX Energi върви доста... Снимка: Ford

Електромобил, електромобил с удължен пробег или зареждаем хибрид? Изборът се увеличава, но дали се улеснява?

Всъщност, изборът не е чак толкова труден – всеки от форматите има свои предимства за определен тип употреба – просто трябва да си наясно за какво най-вече ще използваш съответния модел и ще се улесниш много в избора. Ето какво има сега на пазара и какво се задава съвсем, съвсем скоро...

Opel Ampera

Opel Ampera вече се продава у нас и засега е единствения по рода си електромобил на българския пазар. GM представя модела като електромобил с удължен пробег, не като зареждаем хибрид. По време на нашия петдневен Ampera тест обикновено постигахме около 65 км с едно зареждане на батерията в изцяло електрически режим, а общият преход с напълнен догоре (35 литра) резервоар е около 500-600 км – зависи от "тежестта" на десния крак За градски условия - предоволно. Но какви са алтернативите, които някой ден ще можем да избираме?

Toyota Prius Plugin

По-рано тази година Toyota пусна на пазара в САЩ и Япония новия зареждаем вариант на превърналия се в нарицателно за хибрид Prius, който в електрически режим осигурява доста по-скромните 10 км, но пък има бензинова сила за още 850 км.

Ford C-MAX Energi

Чудесно, но сега има трети участник – Ford C-MAX Energi. Електрически пробег по средата между Ampera и Prius – около 30-35 км, плюс супер далекобойна бензинова добавка за общо 950 км пробег. Не става дума за обявена от производителя стойност – това е вече документираният от американската Агенция за опазване на околната среда показател от 571 мили, а тестовете на EPA често се доближават доста до потребителските отзиви.

ford_cmax_energi_emblemaНетрадиционно, но все пак с i накрая...

Тези 30-35 км електро пробег не са кой знае колко, но пък за града са прилична опция, като се има предвид, че изминаваните (от повечето от нас) маршрути често са в тези граници. С други думи, съвсем възможно е в градски условия C-MAX Energi да се ползва най-вече като електромобил. Така се избягва работата на бензиновия двигател точно в условия, в които е най-неикономичен, а това допринася и за намаляване на CO2 емисиите в населените места. В хибриден режим (задвижване с бензиновия двигател) C-MAX Energi дава разход от около 5.5 л/100 км и това е точно, колкото засякохме с Opel Ampera. Но е важно да уточним една разлика при Ampera:

Дори в режим Hold (съхранение на заряда), Ampera не се движи само с помощта на бензиновия двигател – при движение по инерция (или "плъзгане") системата регенерира енергия и когато отново подадеш газ (не до ламарината, моля Laughing) колата се движи 10-15 секунди (или повече, в зависимост от това колко време се е движела по инерция и съответно колко енергия е регенерирана) на електроенергия, преди да премине неусетно отново към "бензиново" движение. Така нашият тест показа, че от всеки 100 изминати километра в бензинов режим системата отчита около 18 км на ток. Така се получава разход от 5.5 л/100 (от които реално 82 са на бензин). След като системата показа 100 км изминати само на бензин, бяхме изразходили 6.5 литра гориво...

Защо тогава при еднакъв разход Ampera изминава цели 400 км по-малко. Ами, чисто и просто C-MAX Energi има по-голям бензинов резервоар (51 литра). Сега разбираш и защо наричат Ampera електромобил с удължен пробег. С до 80 км на ток електрическият Opel определено дава повече сигурност в ежедневния градски електро пробег, което обаче иска по-тежка и голяма батерия. Затова и бензиновият пробег е по-малък Wink.

И накрая...

Цена и наличност

C-MAX Energi излиза тази есен на пазара в САЩ, без още да имаме информация дали и кога Moto PFOHE смята да го включи в своята гама. Иначе, "американската" базова цена е $33,745, от които има $3,750 данъчна отстъпка за покупка на хибрид. О, това са си към пет хиляди лева наши пари, ама у нас такава отстъпка нЕмаме. Ако не друго, надяваме се базовата цена на C-MAX Energi в България да е около или малко под 50,000 лв.

В обобщение, засега си имаме само Opel Ampera като вариант за покупка, но не ни пречи да се надяваме, че през 2013-та, да речем, ще имаме възможност да си купуваме и зареждаемия Prius (с разход на бензин около 4.7 л/100 км) или пък новия хибриден цар на пробега – Ford C-MAX Energi. Ти кое си избираш? Или не ти се коментира отдолу?!?

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 4134 пъти Последна корекция Вторник, 06 Ноември 2012 16:30
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.