Sidebar

28
Чет, Мар
Понеделник, 27 Февруари 2012 09:24

ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА!: Защо конверсия и колко струва?

От
opoznai-elektromobila-poreden-nomer-statia-10

Вече не помним колко пъти сме ви казвали, че в България продажбите на електромобили стартираха през миналата година, а 'пазарът' се изчерпва с близнаците Peugeot iOn/Citroen C-ZERO, за по 35,000 евро парчето. През 2012 г. очакваме и други електрически 'попълнения', но това, което може да вземете тук и сега, е професионално преобразувана до електромобил конвенционална кола. С други думи, конверсията е реална пазарна алтернатива, а още по-интересното при конверсиите е, че ако си имате любима кола, вкл. ретро, може да си поръчате да я конвертират до електромобил и да карате евтино, чисто (и безшумно) на ток...

Вече имахме повод да разясним нещата около (про) конверсиите на автомобили до електромобили, но определено има какво да допълним в рамките на кампания ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА! по тази тема. Започваме с дефиниция...

Какво е конверсия на автомобил до електромобил?

Конвенционалните автомобили се задвижват с двигатели с вътрешно горене, които се нуждаят от различни системи, за да функционират. Електромобилите пък се задвижват от електромотор (електрически задвижващ модул), който черпи енергия от бордова батерия. За да превърнете автомобил в електромобил, демонтирате двигателя с вътрешно горене и съпътстващите системи (например, изпускателна и охладителна), и на тяхно място монтирате електрическа задвижваща система, която в общия случай се състои от електромотор, контролетр и батерия. Така, най-набързо казано, превръщате автомобила в електромобил. Процесът, разбира се, не е прост като щракване с пръсти, затова ще му отделим известно внимание.

Защо конверсия и колко струва?

Отговорът на първия въпрос е прост - поради малкия брой 'оригинални' (произвеждани от големи авто компании) електромобили на пазара, ако искате да карате електрическа кола (на по-ниска цена от оригиналните) сега, начинът е да си купите конвертирана конвенционална или да си поръчате преоборудване на такава, с цел сериозно намаляване на транспортните и сервизни (текущо обслужване) разходи. Допълнително предимство е, че при поръчка на конверсия може да избирате оборудване и функции най-подходящи за вашите нужди - специализираните в конверсия компании предлагат доста варианти за различни приложения.

Цената...

Преобразуването на конвенционални автомобили с ДВГ до електромобили не е нещо ново - конверсии се правят отдавна. Накратко казано, причината да се правят е желанието за чисто и алтернативно предвижване на по-ниска цена. Като повечето неща и конверсиите си имат нива на оборудване/цена и понеже тук не е мястото за подробно представяне на множество пакети, ще се спрем на ниското, средното и високото ниво.

1. Конверсии за около 7,000 лв

По-евтините конверсии (за около 7,000 лв) осигуряват по-ниска мощност и пробег с едно зареждане на батериите. Такива комплекти обикновено включват оловни (може и български) батерии, които имат сравнително малък брой от около 200 цикъла (150 при 'електромобилно' приложение) на зареждане/разреждане - в общия случай при нормална употреба това означава до шест месеца експлоатация. Електромоторите в тези комплекти 'дават сила' за макс. 50-60 км/ч, но за достигането дори на такива ниски скорости е нужна повече от половин минута. Продължителното натоварване предразполага към прегряване на такива 'бюджетни' електромотори, които не са особено ефективни при високи обороти, не предлагат регенерираща функция и се нуждаят от честа смяна на четки. Обикновено в комплект за около 7,000 лв не се предвижда (или е самоделна) вакуум помпа, която позволява на спирачната система да функционира правилно, а това е изключително важен момент за сигурността на пътя. Технически подробности още много, но за да минем нататък, засега оставяме този тип конверсии по-скоро в сферата на хобитата.

2. Конверсии за около 25,000 лв

В 'средата' са конверсии на цени около 25,000 хил. лв, които осигуряват пробег и динамика, сравними с тези на електромобили, произвеждани от големи авто компании или пък запазващи оригиналните показатели преди конверсия на конвеционален автомобил. Това означава, че колата ви ще може да се движи както в оригиналния вариант с ДВГ - със същото (или по-добро, заради големия въртящ момент на електромоторите от нулеви обороти) ускорение и макс. скорост, но с по-малък пробег (около 100 км), осигурен от литиево-йонните батерии, които засега не могат да се мерят с далекобойността на двигателя с вътрешно горене.

Това, обаче, ще започне да се променя още тази година, когато Tesla Motors ще пусне на пазара своя Model S, чийто топ вариант ще изминава до 500 км с едно зареждане на батерията, при това с феноменално ускорение от 0-100 км/ч за 4.5 сек. Да, не става дума за конверсия, но все пак това е много показателно за развитието на електрическата технология на задвижване и то още през настоящата 2012 г.

Важно е още тук да кажем, че оригиналната скоростна кутия играе съществена роля за производителността на системата и нейното запазване е препоръчително. Съществено е още ограничаването на оборотите на електромотора до около 6,500 об/мин (въпреки възможността за достигане на примерно 14,000), защото повечето двигатели с вътрешно горене работят в този максимален диапазон, трансмисиите са настроени за него и има голяма вероятност да бъдат повредени, ако трябва да работят с диапазона от обороти на електромоторите. Като стана дума за трансмисии, стандартните автоматични не са особено подходящи при електромобилни конверсии, защото се нуждаят от множество скъпи модификации, за да издържат на натоварването от електромоторите. Има обаче решение, ако държите на 'автоматик' - английската компания (с български основател) Antonov предлага автоматични трансмисии за електромобили, като вече разработва и вариант с три предавки.

Този ценови диапазон на конверсии включва и други предимства, като систама за контрол и управление на батерията, контролер за електромотора и функция за регенериращо спиране, чрез която батерията се зарежда с енергия при намаляване на скоростта. Защитата на системите е на много високо ниво и едно супер българско доказателство за това е конверсията на Nissan Micra, направена от А1 Лимитед от Исперих. След конверсията колата има сертификат от Технотест и регистрация в КАТ като електромобил и сега се използва много по-ефективно, отколкото в оригиналния си вариант, при това безплатно, благодарение на друго професионално изпълнение на компанията - първата фотоволтаична система за зареждане на електромобили в България по рода си, монтирана в столичния Студентски град, която когато не зарежда електромобили, осигурява електроенергия за офиса на партньора на А1 Лимитед в проекта - БИЕС ЕООД (отново, абсолютно безплатно).

Пакетите за конверсия за 25,000 лв обикновено включват батерии, които осигуряват около 100 км пробег с едно зареждане и имат около 3,000 цикъла, което се равнява на около 6-7 години нормална ежедневна употреба. Ако 100 (км) ви се виждат малко, за дълъг път е така, но предвид статистиката, че по-голямата част от шофьорите в ЕС изминават под 80 км дневно, този пробег е напълно достатъчен да задоволи повечето ежедневни нужди, при това с несравнимо по-нисък транспортен разход (2-3 лв на 100 км в сравнение с около 10 лв при най-икономичните дизели) и нулеви емисии при движение (както и цялостно при зареждане с електроенергия от {tooltip}ВЕИ{end-link}Възобновяеми Енергийни Източници{end-tooltip}).

3. Конверсии за над 50,000 лв

Повече означава повече и в този трети ценови диапазон на конверсии нещата седят точно така. Ако за 25,000 лв получавате каквото вече сте имали като динамика в оригиналния вид на колата си (плюс 'зелен' статус и много нисък енергиен разход), за два-три пъти повече пари има не малко подобрения.

Ето, обаче, подробностите. При такива ценови пакети говорим за мощни електромотори (над 80 кВ мощност и 400 Нм въртящ момент) и съответно батерии, които осигуряват повече пробег, например, 180-200 км с едно зареждане. Важно е, обаче, каква кола се конвертира, защото ако заради поставяне на повече батерии (за удължаване на пробега) теглото се повиши 'над нормата', просто няма да минете Технотест.

Тук получавате вече и топ ниво на защита и сигурност, множество интелигентни функции за наблюдение, контрол и управление, включително чрез приложения за мобилен телефон, както и динамика, близка до тази на спортна кола. И освен всичко това, в този ценови диапазон най-после стигаме до една друга много желана опция - бързо зареждане на батерията (до 80% за около 20 минути). Хм, всъщност, при пакети за толкова пари спокойно може да се добави и безжично зареждане...

Икономически смисъл

Всички тези неща са много хубави, ще кажете, но защо са такива цените? И понеже досега не го направихме - да уточним още нещо - какви коли са най-подходящи за конвертиране? Възрастта не е толквоа от значение - и ретро колите се конвертират и то дори най-вече. От значение е натоварването на осите в оригинален вариант - това е показателят, който определя възможното ниво на конверсия, защото батериите, дори доста усъвършенстваните, са все още тежки, а за по-голям пробег са нужни повече батерии. Така че не може просто да сложите много батерии, за да изминавате 300 или 400 км с едно зареждане. Трябва да сте в нормите и правилните предварителни изчисления са от изключителна важност.

Колкото до самите цени - гледайте на конверсията като на много добре прецененадългосрочна инвестиция, която само за няколко години ще възстановите от разликата в транспортния разход и липсващите стандартни смени на масла, филти, ремъци и други компоненти, свързани със спомагателните системи, от каквито конвертираната ви кола вече няма да има нужда.

На този етап конверсиите са изключително подходящи за малки и средни фирми със сравнително остарял автопарк. Вместо покупка на нови коли (и съответно продаване на използваните на безценица), пакетната конверсия е икономически смислен вариант, а за повече бройки, естествено се правят и отстъпки. Таксиметровите компании, например, биха могли да реализират успешен бизнес модел с електромобили. Има го и малко и момента със 'зекения PR' Cool...

В 'личен' план, конвертиран електромобил има смисъл за онези, които шофират повече (особено в градска) среда и биха реализирали значителни икономии от използването на електрическо превозно средство, осигурявайки си независимост от постоянно растящите цени на течните горива. Ако пък разполагате с повече средства и искате да вдъхнете (много по-ефективен) нов живот на остарялата си, но запазена и качествена кола, електромобилната конверсия определено е супер начин за 'наливане на зелен сок' във вените на вашия верен авто другар.

Предстои да ви представяме още много специфични подробности за конверсиите и в eCars.bg, и в Elektromobili.bg, а нашата кампания ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА! продължава. С какво, ще разберете утре Wink.

Кампания ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА!

Прочетено 5149 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:40
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.