Четвъртък, 18 Август 2011 07:50

Better Place вече има патент за замяна батерии на електро коли

От
Подмяна на батерия на Renault Fluence Z.E. в сервизния център на Better Place в Копенхаген

Какво ви говори името Better Place? Ако сте чели нашите статии, знаете. Ако все още не сте попадали на него - това е пионерната компания на Шай Агаси, която започна изграждане на центрове за бърза подмяна на батерии на електромобили. Първият в Европа беше изграден в Дания, а Better Place вече получи своя патент (7,993,155), разработен от Йоав Хайчал, Гани Хехуда, Тал Агаси, Ход Хасарон, Израел и Шай Агаси, САЩ, за "система за електрическо свързване на батерии към електрически превозни средства."

Резюмето на патента, публикувано от U.S. Patent and Trademark Office гласи:

"Предназначението на свързващата система е да улесни електрическото свързване и преноса на данни между батерията и електрическото превозно средство. Свързващите елементи имат центроващи механизми, отчитащи първоначалното разминаване между батерията и превозното средство, въпреки което осигуряват положителен контакт между тях. Центроващите механизми осигуряват съвместимост на системата, за да се гарантира, че механичните й компоненти не са подложени на нежелани напрежения или натоварвания. Свързващата система съдържа контактори за данни, пренасящи комуникационни сигнали, както и силови контактори, които пренасят високоволтово електричество. Контакторите за данни са защитени, за предотвратяване на смущения от близките до тях високоволтови елементи. Свързващата система не използва механични ключалки или заключващи механизми."

Better Place откри своята първа европейска станция за подмяна на батерии на електромобили край Копенхаген и демонстрира работата на системата с Renault Fluence Z.E., чиято батерия може да се заменя след изтощаване в сервизните центрове на компанията. В Дания има почти 100% увеличение на цената на нова кола, заради вносни данъци, което прави цените на конвенционалните коли в страната почти равни или малко по-високи от тези на иначе все още скъпите електромобили, които обаче са освободени от данъци.

Компанията подава документи за патента на 18 септември 2009 и сега вече разполага със своя одобрен документ, пълен английски текст на който ще намерите на страницата на патентното ведомство на САЩ.

[От: Evwind]

Прочетено 1920 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:19
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.