Петък, 14 Октомври 2011 10:28

Panasonic, но не телевизор, а батерии за Tesla Model S 2012

От
Супер тънката батерия на Tesla Model S

С какво свързвате марката Rolls-Royce? Бас ловя, че не е със самолетни двигатели, макар че с точно с тях е свързана основната дейност на компанията. Ами Panasonic? Сигурно в съзнанието ви изниква някой голям плазмен телевизор или пък DVD устройство. ОК, да, и онези малки батерии, които поставяме в дистанционното управление на телевизора... Иначе казано, едва ли японският гигант ви напомня за електромобилни батерии, но както и при RR, и тук имаме изненада за вас - накратко казано, тези дни Tesla Motors обяви, че нейният спортен електрически седан Model S 2012 ще използва литиево-йонни клетки от Panasonic за своя комплект батерии...

За мнозина всъщност това не е изненада и особено за онези, които знаят, че Panasonic е една от няколкото компании, инвестирали в Tesla, а през 2009 г. двете обявиха, че ще си сътрудничат по разработване на "следващо поколение клетки". Е, по всичко (или поне по обявени технически данни) личи, че са постигнали успеха, заради който са се събрали, след като Model S се очаква и с модификация, макар и най-скъпата, която ще може да изминава по 500 км с едно зареждане на батерията.

Според новото споразумение между двете компании, в следващите четири години японците ще доставят достатъчно литиево-йонни клетки, за да може Tesla да произведе над 80,000 коли, което абсолютно се припокрива с обявената цел за продажба на до 20,000 броя Model S всяка година, макар че тази обща бройка вероятно включва и други планирани модели като Model X.

За разлика от другите електрически коли на пазара в момента, комплектът батерии на Tesla използва голям брой малки клетки, свързани заедно, което според компанията намалява значително разходите, в сравнение с по-големите литиево-йонни модули, използвани от други производители.

Клетките на Panasonic, които ще се използват в Model S предлагат "най-голямата енергийна плътност и водеща производителност в бранша", според прес съобщение на компанията, в което се казва още, че сделката "гарантира, че Tesla ще покрие разходите си и ще реализира печалба от Model S." Това е критично за малък производител като Tesla, която твърди, че нейният комплект батерии е с най-ниската цена на кВтч, в сравнение с която и да било друга електрическа кола и че ще осигури на Model S "несравним пробег и производителност." Е, поне по предварително обявените данни и като си спомняме за едно видео, в което BMW M3 се пънеше по калифорнийските хълмове зад един тестов Model S, май ще да е така...

И още повече, преди десетина дни Tesla обяви, че няма да се задоволи с досега обявеното и ще прави още по-добър вариант на Model S, с по-аеродинамични джанти, пробег дори малко над 500 км и ускорение от 0-100 км/ч за 4.5 секунди.

Първите доставки на Tesla Model S се очакват през второто полугодие на 2012 г., което означава, че всичките над 6,000 желаещи да си купят колата, направили резервации досега, ще трябва да проявят още търпение...

Вие колко бихте чакали, ако сте направили депозит за такова чудо и едвам сдържате търпението си? Кажете ни в коментарите отдолу.

[От: Green Car Reports]

[Снимка: Tesla]

Прочетено 2707 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:55
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.