Неделя, 11 Декември 2011 13:57

Chevrolet Spark взима батериите, които Volt можеше да има

От
Батерията на Chevrolet Volt ще бъде 'коригирана'

Нещата около 'огнените' батерии на Chevrolet Volt в САЩ се сгорещяват все повече и на политическия фронт, където изникват въпроси, които може да 'бръкнат по-надълбоко и на които GM трябва да отговори преди Коледа. По време на втората конференция на тема електрическа мобилност в София тази есен на експерти и организатори беше зададен въпрос защо не се обръща достатъчно внимание на безопасността на електромобилите и въпреки липсата на тенденции за пропуски в това направление, няколко инцидента са достатъчни за скептиците и петролните фенове да наливат масло в огъня...

Като част от изслушването в една от комисиите на щатския сенат за пожара, възникнал след краш тест на Chevrolet Volt, проведен на полигон на Националната агенция за безопасност на магистралния трафик (NHTSA), трима Републиканци са изпратили писмо до ИД на GM Дан Екърсън, с което си изисват повече подробности случилото след след краш теста (направен между май и юни) и първото обществено обсъждане за инцидента (чак през ноември). Акцентът пада върху следното: "В светлината на общественото недоволство срещу забавените разкрития на Toyota, защо GM не разкрива пропуски в безопасността с Volt цели пет месеца?" От GM се иска отговор до 21 декември. Честита Коледа!

Други 'новини' разкриха, че ще GM използва по-стабилни нанофосфатни батерии от A123 Systems в предстоящия електрически Spark и причината това да прави впечатление сега е, че тяхната химическа технология е по-неподатлива на запалване от тази на Volt. Тази промяна беше обявено в началото на октомври и вероятно за A123 е донякъде горчиво, след като компанията изгуби битката за доставката на батерии за Volt през 2009 г., след като GM предпочете LG Chem и нейната технология с литий метал оксидно/манганови клетки. Сега се получава така, че A123 като че ли е викана за помощ, след като първоначално не беше предпочетена, макар че от потребителска гледна точка един решен проблем, довел до подобрение, винаги е нещо добро.

Добре ще е и по някое време да стане ясно дали и кой ще бъде съответният модел на Opel, вариант на Chevy Spark, предвид факта, че компактните коли са едни от най-използваните и у нас.

[От: Autoblog Green]

Прочетено 1466 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:00
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.