Сряда, 12 Юни 2013 05:58

Електромобилна батерия от нов тип - ще 'кара' 27 години?!

От
Desetki hilyadi zaryadi i do 27 godini jivot, za novite baterii na ZSW
Това ще са електромобилните батерии на близкото бъдеще - голям капацитет и дълга експлоатация.
В този блог: Най-скъпият електромобилен компонент, вече ще оправдава много повече цената си; дори ще надживява самия електромобил...

Нова батерия може да продължи да 'движи' електромобила двайсет и седем години!

Изследователски екип в Германия, е разработил многообещаващ проект на нова, литиево-йонна батерия, която запазва около 85/100 от първоначалния си капацитет след 10.000 цикъла на зареждане.

Това означава, че батерията все още ще бъде в доста добро работно състояние след 27 години, дори и при всекидневно зареждане! Всъщност, най-вероятно самата кола няма да е в годно за експлоатация състояние, след толкова време...

Разработени от ZSW (абревиатурата е на немски и обозначава Центъра за слънчева енергия и водородни изследвания Баден-Вюртемберг), литиево-йонните батерии могат да имат приложение като електромобилни акумулатори или като източници за съхранение и отдаване на мощност) на възобновяеми източници като слънчева енергия. Новите батерии притежават и отлична плътност на мощността при 1100 вата на килограм. За електромобил тази цифра означава, кратковременно, бързо зареждане и отлични показатели при ускорение.

"След 10.000 пълни цикъла зареждане и разреждане от пълен заряд и до пълно разреждане, нашите литиеви батерии, все още имат повече от 85 на сто от първоначалния капацитет", съобщава д-р Маргарет Волфарт-Меренс, която ръководи изследването. "Това дава отлични перспективи за дълъг експлоатационен и календарен живот на този компонент."

Dr Margret Wohlfahrt-Mehrens rukovodi proekta za novite bateriiТази... хм, мила докторка, ръководи проекта за батерията, която може да промени много в електромобилната индустрия

В момента, повечето производители на електромобили, изискват от батериите за ЕПС да 'задържат' около 80/100 от потенциала си след 10 години експлоатация, така че новите батерии ще постигнат голяма успеваемост, с много по-добрите си резултати.

Научният проект на ZSW, бе финансиран от Федералното министерство на образованието и научните изследвания (BMBF) и Федералното министерство на икономиката и технологиите (BMWi) на Германия. По-нататъшните изследвания и развойна дейност вече са планирани, и предстои да се тества прилагането на технологията в големи акумулаторни клетки.

eCars.bg/elektromobili.bg

Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Ако имаш регистрация в eCars.bg, значи сме те абонирали автоматично. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на бюлетина.

Прочетено 3772 пъти Последна корекция Вторник, 11 Юни 2013 23:27
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.