Неделя, 01 Май 2011 02:40

Toyota подкрепи безжичното зареждане

От
зарядно устройство за електромобил - безжично

През тази година наблюдаваме драматично увеличение на броя на компаниите, работещи за отделяне на електрическата кола от зареждащия кабел. Сега Toyota, най-големият автомобилен производител в света, се присъедини към революционното индуктивно зареждане със значителна инвестиция в WiTricity, специалисти в областта на безжичното зареждане.

Настоящата технология WiTricity е сравнима със стандартното ниво 2 на технологията за бързо зареждане, като доставя до 3,3 киловата мощност. Това го прави идеален за зареждане на Plug-in превозни средства без кабели на места, където кабелна технология може да представлява опасност като например зареждането на паркинг в мол.

схема на зареждането с безжично зарядно

Технология WiTricity e използване нa техника, наречена резонансно безжично зареждане.
Вместо да индуцира магнитно поле в приемник с намотка по същия начин, както работи традиционен електрически трансформатор, резонансната индукционна връзка работи с помощта на две бобини, които вибрират с една и съща честота. Когато се прилага определена честота на колебание на тока, за да принуди първичната бобина да вибрира, се произвежда вибриращо магнитното поле със специфична честота, предизвиквайки съвпадащ ток във вторичната бобина, тъй като вибрира в съответствие с първата.

Това позволява енергията да бъде прехвърляна между две точки с много висока ефективност, без какъвто и да е физически контакт между двете бобини.Използвана предимно в устройства като Powermat за безжично зареждане на преносими електронни устройства, технологията също така предотвратява неволно излагане на вредно електромагнитно излъчване и намалява на риска за компютърни компоненти, кредитни карти и хора.

системата WiTricity

Инвестицията на Toyota в WiTricity все още не е напълно разкрита, но се очаква партньорството да подмогне Toyota да разработи безжични системи за зареждане за своите Plug-in превозни средства, включително и бъдещите версии на Plug-In Prius, изцяло електрическия RAV4 EV и възможното електрифициране на градския автомобил iQ.

Източник: allcarselectric.com ; eCars.bg

Прочетено 2424 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:55
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.