Петък, 13 Януари 2012 12:10

Кабелът си 'търси майстора' – иде стандарт за безжично зареждане

От
Консорциум ще работи по стандарти за интелигентно безжично зареждане

Идеята за зареждане на електро коли в движение, докато си карате тихо по магистралата, от вградени в страничните й ленти трансмитери звучи чудесно, нали? Е, не и за обектите, които продават енергия, каквато и да била тя... Но да не влизаме в монополни помисли и да видим как различните стандарти могат да съществуват заедно, защото многообразието гарантира конкуренция, което пък (евентуално) по-добри услуги. Като стана дума за стандарти, {tooltip}IEEE{end-link}Institute of Electrical and Electronics Engineers{end-tooltip} обяви инициатива за идентифициране на съществуващи и дефиниране на липсващи стандарти за доставяне на енергия и енергийни услуги на широк обхват от потребители и електронни авто системи. И за да конкретизираме нещата предвид заглавието, като част от своята работа Power Matters Alliance (PMA) ще дефинира цифрова надстройка на днешните технологии за безжично зареждане, за осъществяване на интелигентна връзка между софтуера и енергийните източници...

Какво е Power Metrics Alliance? Да речем, една група, в която от самото начало участват компании като Duracell, Facebook, Google, General Motors и Powermat. Работата й ще покрива различни сфери, като автоиндустрията, мобилните комуникации, компютърните технологии, потребителската електроника, интелигентните батерии, домакинските електроуреди и енергията на обществени места. Ако не друго, сега сте наясно кой към какво се е ориентирал Wink.

PMA ще дефинира набор от стандарти под името Power 2.0, които ще се използват за усъвършенствани методи за доставка на енергия на различни устройства, в съответствие със съществуващите стандарти, като в същото време гарантира, че новите ще коригират специфични пропуски и ще отговорят на настоящите енергийни потребности.

Според Уилям Стофега, програмен директор по технологии за мобилни устройства в пазарния наблюдател International Data Corp., "PMA си е поставила за цел да дефинира следващото поколение протоколи за интелигентна енергия и разполага с нужното, за да я постигне."

"Power 2.0 спецификацията ще позволи на разработчиците да създават приложения и услуги на базата на нашата платформа за безжична енергия," пояснява работното направление на организацията Крис Тибодо от групата за електрически системи, 12V енергия и UI дизайн в General Motors. "Търсим допирни точки с всички в бранша, за да гарантираме, че Power 2.0 ще стане стандарт в автомобилния сектор в световен мащаб."

Така и така сме го подкарали с 'цитатите', та Винф Серф от Google добавя, че "Целта на PMA е да осигури интелигентно ниво на разпределение на енергията и на консумиращата екосистема. Тази идея е застъпена и в Smart Grid инициативата на министерствата на търговията и енергетиката на САЩ."

Очевидно тук говорим за нещо с мега мащаби, но какво е приложението при електромобилите? Вече разполагаме с известно количество статии за безжично зареждане на електромобили, които хвърлят светлина върху наличните на този етап разработки в това технологично направление. Вероятно ще се изненадате колко внимание обръщат автопроизводителите на безжичното зареждане, но вече има наистина не малко системи, някои от които дори на пазара и знаем за не един и два модела, с предвидена възможност за безжично зареждане. Дори да не стигнем скоро до чудесията от първото изречение, неща като безжично зареждане на паркинги на търговски обекти и други подходящи места въобще не са нещо от далечното бъдеще.

[От: EV News]
Прочетено 1955 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:37
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.