Сряда, 09 Май 2012 22:17

Безжично зареждане: плановете са много големи

От

audi_bezzhichno_zarezhdane_elektromobili

Докато спокойно си караме сегашните коли, за зареждане на които разчитаме на бензиностанциите, гигантите вече се позиционират за бъдещите варианти. Най-напред засега е електричеството, което води стабилно пред водорода и ако бензинова и дизелова кола може да заредим само по два начина, на бензиностанция или от туба, при електро колите има по-голямо разнообразие, въпреки че в основна степен отново имаме 2 опции – с и без кабел. Следейки случващото се по света, всеки ден се изумяваме от темповете, с които електрическата мобилност и свързаните с нея технологии се развиват, предоставяйки тонове нови възможности на компании, които иначе нямат място в "конвенционалния автомобилен свят". Като доминиращите ежедневието ни Facebook и Google, които са сред въпросните позициониращи се гиганти, с участие в нова формация, която ще разработва зарядни стандарти за безжично зареждане. Точно за тази технология и нейното прогнозирано бурно развитие ни е думата....

Сега имаме шепа електро коли, но според пазарните проучвания броят на електромобилите ще се увеличи с над 500% до 2016 г, а това са само няколко години. Съответно предизвикателствата към енергийните доставчици ще стават все по-големи. Едно от тях е безжичното зареждане, което като развиваща се технология ще оказва влияние върху интелигентните мрежи, електромобилите, безжичните устройства, нашите потребителски очаквания и др.

Технологията за безжично зареждане е демонстрирана за първи път от Никола Тесла преди повече от 100 години, но практическата й пазарна реализация започва тепърва в наши дни. Дори днес приложенията са ограничени до зареждане на потребителска електроника като смарт телефони, но пък вече има много възможности и за "разширяване на обхвата". Ново проучване на Markets and Markets, например, показва, че глобалният пазар за безжично зареждане ще се увеличи с изумителните 1500% само за 5 години, достигайки $7.161 милиарда през 2017 г., от $456.86 милиона през 2011 г. Проучването засяга пет области на нововъведения и приложения, а именно смарт телефони, индустриални, военни и медицински приложения, както и решения за безжично зареждане на електрически превозни средства.

Към такива вече се ориентират и топ компании като Hertz, предвид огромния автопарк, който лидерът в рент-а-кар сферата поддържа. Представете си колко електро колонки и кабели ще има по големи паркинги някой ден. Няма да минем и без тях, но безжичната връзка елиминира нуждата от тези надземни монтажи и ще улесни много и нас, потребителите, и операторите. Технологията обаче трябва да се развие до ефективно и надеждно ниво и да бъде стандартизирана. И предвид информацията от проучванията по-горе, това трябва да стане за по-малко от пет години. Бая работа ще падне и плановете наистина са много големи.

eCars.bg

Прочетено 1211 пъти Последна корекция Петък, 11 Май 2012 00:27
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.