Събота, 19 Май 2012 12:59

Бързото зареждане - не толкова бързо и не толкова много

От
burzo_zarezhdane_elektromobili_nedostatuci

Ето какво става, когато нещата са още по-скоро на теория, отколкото на практика – пишеш едно, а то всъщност е друго. Такива индикации има по отношение на бързото зареждане на електромобили, което колкото и да ни се иска засега няма как да стане толкова бързо, колкото с бензин или дизел. У нас тепърва слагаме зарядни станции за нормално зареждане и днес точките в нашето приложение СПОДЕЛИ ЗАРЯДА! ще се увеличат с още една, за което ще ви кажем след като точката цъфне на мястото си на картата. Иначе казано, не сме се разбързали за бързо зареждане, че и колите все още са мнооооого малко, електрическите. И това обаче се променя, защото вече имаме първа официална премиера на електромобил в България – Дженеръс Ауто ще продава електромобила с удължен пробег Opel Ampera от юни...

В щатите, обаче, си имат повече електро коли и по някоя и друга бърза зарядна станция тук там. Сега обикновено "анонсираме" бързия заряд с нещо от рода на "в рамките на 30 минути може да заредите батерията на електромобил до 80%", но май нещата не седят точно така.

В това са се убедили лично колегите от plugincars, които наскоро решили да врътнат един бърз заряд. За да използва близката до неговата къща бърза зарядна станция, обаче, човек от екипа трябвало да си набави специална карта за три "сесии" на стойност $7 всяка – общо $21. Ммм, звучи като 10 кинта за нещо, което в гаража през нощта струва два, но има и друго – първите "проби" вече показват, че управлението на батерията (BMS) може да забави значително скоростта на "пълнене" в зависимост от температурата или други параметри, които може да окажат негативно влияние.

И като се има предвид, че тези бързи зарядни тепърва ще стават масово достъпни, след година шофиране на Nissan LEAF мнозина от първите ползватели на модела тепърва започват да установяват предимствата и недостатъците на бързото DC зареждане, както и "подводните камъни" в процеса.

Защото ето какво се е случило миналия месец на други колеги, от много по-близкия по име, cars.com. Екип на сайта решил да зареди бързо притежавания от компанията Nissan LEAF и при включване в станцията на индикатора за батерията светела 1 от 12 чертички. Датчикът за предвиждане на пробега показвал оставащи 12 мили. Първоначално тази стойност се увеличавала с до три мили на минута зареждане. Но с изминаване на минутите, зарядният процес започнал да се забавя. "На десетата минута вече добавяше по две мили пробег за всяка минута, вместо три, а след около 20 минути спадна на една миля на минута," пише Джо Визанфелдер от cars.com. "След 30 минути и прогнозен пробег от 79 минути, сесията приключи. Батерията показваше 8 от 12 чертички, а това е само 67% заряд, с което очевидно не постигнахме целта от 80%."

Това е първи директен показател и за нас от рода и честно казано не си представяме как седим до бърза зарядна станция, следейки процеса на зареждане, докато се чудим колко сок ще получи батерията за 10 или (дори не ми се мисли за такива цифри, но да речем и) 20 лв. Едно е сигурно – вече няма да използваме под път и над път стандартното "80% за 30 минути," което както се вижда може да бъде подвеждащо, а ще разчитаме на "изпробвано".

Засега бавното стандартно зареждане няма такива проблеми, а на електро колонките на нашия технически партньор А1 Есо може да зареждате или безплатно или на нормални тарифи, като през нощта в собствения ви гараж, където "една батерия" би трябвало да ви струва 2-3 лева (за 120-150 км пробег).

От: plugincars
Прочетено 2109 пъти Последна корекция Сряда, 23 Май 2012 13:17
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.