Понеделник, 03 Септември 2012 10:30

Какво значат за електромобилите 1 ст. или 200 "зелени" % повече?

От
uvelichenie_na_cenite_na_toka

В пощата ти, както и в моята, всеки месец пускат по няколко бели плика – битовите сметки. Тези дни от малката метална кутия извадих поредния плик, с оранжевото лого на ЧЕЗ България. Реших да се позачета, защото наскоро чух за увеличение в цените за "зелена" енергия.

За мой късмет, в гаража съм изразходил общо точно по 1 кВтч електроенергия през юни и през юли. Хм, колко хубаво звучи само, но знам, че когато там започне да нощува електромобил, на електромера ще пише друго. Не се оплаквам, дори обратното, защото с електро кола е няколко пъти по-евтино дори от най-икономичните дизели. Но докога?...

Та, гледам, вдигат цената на тока. Сметката преди повишението показва 0.18 лв за кВтч (с всички добавки), а тази след – 0.19 лв. Голяма работа. Голяма работа ли? Ами, голяма е, защото говорим за много киловат часове на много електромери. И преди съм го казвал, но с времето е ясно, че цената на електроенергията ще се повишава – няма да ни оставят да караме колите си толкова евтино. Само че, нещата вече никога няма да са същите. Монополът трудно ще работи като досега и ако не друго, възможностите за зареждане просто стават повече и ние ще сме по-независими. Като със соларни панели. Не че живеещите в блокове ще могат да се възползват от тях, но все пак говорим за реална възможност.

Всъщност, какво наистина означава 1 ст. повече за електроенергия, когато говорим за електромобили? В личен план, става дума за нещо от рода на "бълха го ухапала", само че хич не ми се иска да гледам така пренебрежително на нещата. Стотинка тук, стотинка там, знаеш какво става от капка по капка. За щастие вариантите пред нас са наистина много и ако по "болка пред помпата" българите сме на 5-6 място в света заради супер високите цени на горивата у нас спрямо доходите ни, с електромобил имаме и нещо, наречено зареждане по нощна тарифа. Нощно време на бензиностанциите цените не падат, нали?

"Стотинката" ще добавя към разхода за придвижване с електромобил и вероятно няма да е единствената (като увеличение), с това постоянно повишаване на какво ли не в нашият живот, но в новите тарифи има нещо по-притеснително. Докато цената на два от елементите, формиращи стойността на тока, падат, няколко се покачват. Един направо главозамайващо – добавката за зелена енергия.

За 1 кВтч преди увеличението имам 0.00372 лв. Ооох, как ме щипна бълхата!

От 1 юли пък, цената става 0.01110. Малии, колко нули и единици. И тук 1 стотинка, значи.

Момент, обаче. Като зачукам по клавишите на елката, за да стигна до тази стотинка (от 0.3 ст. преди това) трябва да сложа 200% горница. Хъъъ!

Хайде сега вади калкулатора и смятай, да не би аз нещо да греша. Ако ли пък не, гледай да не позеленееш (от яд, примерно) когато следващия път проверяваш колко са ти начислили за "зелена" енергия в сметката за тока. Да не повярва човек как само се "развиват" някои неща у нас Eek.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 1577 пъти Последна корекция Понеделник, 03 Септември 2012 12:03
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.