Четвъртък, 22 Ноември 2012 15:50

Бързо зареждане : Подмяна на батерии – 1:0?

От
clever_dania_burzi_zariadni_stancii_elektro_kolonki
Докато пазаруваш за половин час пълниш и батерията на електромобила – Снимка: CLEVER

Моделът с подмяна на батериите засега е най-бързият за презареждане на електромобили, но има конкуренция!

Better Place е компанията, с чието име свързваме този модел – минаваш през специализирана станция със своя електромобил, робот изважда изтощената батерия и поставя на нейно място заредена. И всичко това само за 3 минути. Системата работи в Израел и Дания, но изисква огромни инвестиции за изграждане на повече станции през определени разстояния и засега като че ли не успява да набере инерция. В същото време се появи друга подобна, но доста по-опростена и евтина система в Словакия, а традиционните бързи зарядни станции са най-конкурентния алтернативен метод за по-бързо зареждане. Толкова конкурентен, че дори в Дания, където Better Place е най-напред, поръчаха огромен брой бързи зарядни станции...

CLEVER е водещ оператор в сферата на електрическата мобилност в Дания и съвсем логично избра друг водещ играч в сферата на автоматизацията и зарядните решения – ABB. Бързите Terra 51 DC зарядни станции на швейцарския гигант очевидно стават все по-търсено решение, което личи от чисто новата поръчка от цели 50 броя от тези доста поевтинели, но все още сравнително скъпи устройства.

clever_abb_terra_51Бърза зарядна станция за електромобили CLEVER

Terra 51 зарядните са специфично разработени за магистрално презареждане на електромобили за по-малко от тридесет минути. Това може и да изглежда все още много, но ето какво – зареждане до 80% може да се получава и за двайсетина минути, за които да се разтъпчете, да посетите тоалетната, да пийнете нещо освежително, едно кафе или да хапнете. Така вече не се усеща, нали? Че и сега го даваме по същия начин с конвенционалните коли.

Първите шест ABB Terra 51 бързи зарядни станции датчаните ще инсталират в рамките още на тази седмица и те са само "стартовата порция" от много по-широко разпространение на интелигентни зарядни устройства в страната. Останалите бързи електро колонки ще бъдат монтирани в рамките на шест седмици, което си е общо взето до края на 2012 г.

Това е накратко историята на това сега започващо мащабно събитие в Дания, но за да намерите смисъл в заглавието, наистина е много показателно, че в страната, в която Better Place разработва с не малко усилия своята мрежа от пунктове за подмяна на батерии – и този метод както стана дума е доста по-бърз (все едно зареждаш с гориво) – сега се залага в не малка степен на алтернативната технология за бързо зареждане. Едва ли някой ще отпише модела на Better Place, но този ход на CLEVER ни изглежда като 1:0 за бързите електро колонки, които също са скъпи, но реално са неимоверно по-евтини от всяка станция за роботизирана подмяна на батерии. А и винаги си с твоята си батерия... Wink.

eCars.bg / Elektromobili.bg


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Ако имаш регистрация в eCars.bg, значи сме те абонирали автоматично. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на бюлетина.

Прочетено 1370 пъти Последна корекция Понеделник, 03 Декември 2012 21:28
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.