Print this page
Четвъртък, 11 Април 2013 12:30

Бързото зареждане на BMW i3 и VW e-Golf може да e и само 5-10 мин.

От
burzo zarezhdane elektromobili
Частично можеш да заредиш електромобила си и само за десетина минути
В този блог: Швейцарската компания ABB пуска първата 50 кВтч CCS DC бърза зарядна станция, съвместима с BMW i3, Volkswagen e-up!, e-Golf и други бъдещи CCS електромобили, които очакваме на пазара от есента на 2013 г.

Първата ни асоциация с CCS, поне в София, е със City Center Sofia, но в света на електромобилите това означава Combined Charging System. Така, въпросната бърза зарядна станция на ABB на име Terra 53 C е първата от серия DC зарядни станции, които поддържат новия CCS стандарт за комбинирано зареждане. Доставките на Terra 53 C започват от лятото из Европа, а комбинирано означава само един конектор и за бързо, и за бавно зареждане...

Кои електромобили ще могат да се зареждат на Terra 53 C?

Ако имаш iPhone, зарядното на приятел с Nokia няма да ти помогне кой знае колко в нужда. И като спреш на зарядна станция, на която кабелът на твоя електромобил не може да се включи, пак не ти върши работа. С новата станция на ABB обаче не би трябвало да има такива грижи – освен новия комбиниран заряден конектор Тип 2 за германските електромобили, на нея ще има и CHAdeMO куплунг, за коли като Nissan LEAF.

На Terra 53 C очакваме да може да се зарежда и европейският вариант на Tesla Model S с неговия модифициран Mennekes конектор – Tesla може и да върви по собствен път с повечето си продукти, но няма как да не се съобрази с регулаторните изисквания.

Колко бързо може да се зарежда на Terra 53 C?

Първо, обемът на устройството и неговата цена го правят подходящо най-вече за магистрални или крайградски обекти, за оператори на паркинги или компании, които искат да навлязат на пазара електромобилно зареждане. Времето за зареждане на електромобилна батерия на Terra 53 C станция е в порядъка 15 до 30 минути, но защо пък за BMW i3 и VW e-Golf да е 5-10 мин?

ОК, в заглавието няма място за всички електромобили и идеята тук е друга. Батерията на електромобил от типа на Nissan LEAF може да се зареди до 80% за 30 мин. Но колко от нас зареждат така в днешно време. Колко пъти пълните 80% от резервоара на колата си? С други думи, ако искаш да заредиш своя BMW i3 на Terra 53 C за, например, 40 км пробег, това наистина може да стане и само за 5-10 мин. Ако ти трябват малко повече пък, ще заделиш още десетина минути Wink.

Как се заплаща зареждането?

Terra 53 е съвместима с всички зарядни мрежи, както и платежни платформи чрез отворени стандарти като широко разпространения Open Charge Point Protocol (OCPP). Това позволява лесни и сигурни плащания с мобилен телефон, паркинг терминали, RFID или с ПИН код. Всичко е въпрос на това съответният оператор да си избере опции и да ги интегрира в своите бързи зарядни станции. Засега зареждането на електромобили се плаща най-вече с карти, но в въпрос на време да се мине масово на удобните за повечето потребители SMS плащания.

Дотогава, и докато започнем да се сдобиваме с повече електромобили и зарядни станции за тях в България, ние ще продължим да ви подготвяме за електрическата мобилност.

[От: Electric Cars Report]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 2275 пъти Последна корекция Петък, 12 Април 2013 09:36
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.