Четвъртък, 13 Октомври 2011 14:00

Универсален заряден порт за (почти) всички електро коли - ИМАМЕ ГО!

От
Зареждането на електромобили си намери стандарт.

Въпреки положените усилия в тази посока, и до ден днешен зареждаме телефоните си с различни зарядни конектори. Имам предвид усилия за въвеждане на универсален стандарт. При електро колите не е като да няма подобна опасност, с вече няколкото различни куплунг варианти, чрез които първите масови електрически коли се свързват с мрежата.

За щастие още на този ранен етап имаме положително развитие и то идва под формата на съвместно споразумение между седем европейски автопроизводители - Audi, BMW, Daimler, Ford, General Motors, Porsche и Volkswagen - за хармонизирана, еднопортова бърза зарядна система, която ще бъде споделена и със САЩ...

Освен че зарядните конектори ще бъдат еднакви за всички електромобили, всичките седем автопроизводители ще използват HomePlug GreenPHY като споделен комуникационен протокол, за да спомогнат за интегрирането на колите със смарт мрежите в бъдеще.

Това, хора, наистина е страхотна новина. И за потребители, и за производители. В прес съобщение, от Ford казват "Ние приложихме философията на новаторските, удобни решения в работата си с другите глобални автопроизводители и правителства, за да предложим един стандартен подход към зареждането на електрически коли".

Според Ford споразумението ще помогне за ускоряване изграждането на инфраструктура, ще подобри икономическия растеж и ще направи зареждането по-удобно.

С участието на голяма част от топ авто производителите определено ни се иска да вярваме, че другите големи играчи като Renault-Nissan и Toyota също ще се сългасят да въведат стандарта. Това определено ще бъде един невероятен прогрес за електрическата мобилност.

Успехът на Ниво 1 и Ниво 2 зареждането и обратната съвместимост с J1772 стандарта в САЩ е пример за това как стандартизирането е добро за пазара на електрически коли, като в същото време всички ние ще знаем, че можем да заредим навсякъде, по всяко време, както го правим в момента на колонките по бензиностанциите.

Ето това вече е повод да почувстваме една допълнителна бъдеща сигурност по отношение на електрическите коли. Вие как мислите?

[От: Green Car Reports]

Прочетено 2039 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:55
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.