Четвъртък, 28 Април 2011 18:41

Електрически мотори ще участват за приза 'Двигател на годината'

От
Електромотор на Nissan Leaf

Електрически мотори ще участват в наградите "Двигател на годината". За първи път двигателите с вътрешно горене ще се изравнят с електромоторите на годишните награди "Международен двигател на годината".
В привидно противоречие, някои от тазгодишните победители може в действителност да са електрически задвижващи системи, захранващи първите електромобили, които са на пазара.

Ежегодно журито за наградите “Международен двигател на годината" оценява всеки нов двигател/мотор, който през последните дванадесет месеца е бил представен на пазара, за да прецени дали може да участва и да победи установените лидери в отделните категории класове.

електромоторите влизат в директен двубой с бензиновите си събратя

Деан Славнич, редактор на Engine Technology International и съпредседател на наградите; казва: "Най-интересният аспект на тазгодишните награди е как новите електрически мотори от производители като Nissan и Mitsubishi ще се конкурират с новите и все по-модерни двигатели с вътрешно горене с малък капацитет, като например 875-кубиков, двуцилиндров двигател на Fiat "TwinAir" и наложилия се вече TSi "TwinCharger на VW". Резултатите от тазгодишния конкурс ще бъдат вълнуващи."

Наградите, които се раздават за 13-та поредна година, имат единадесет категории плюс  престижната награда "Международен двигател на годината". Категориите са: най-добър нов двигател на годината, зелен двигател на годината, най-добре работещ двигател, подраздели 1-литров, 1-литров до 1.4-литров, 1.4-литров до 1,8-литров, 1,8-литров до 2-литров, 2-литров до 2,5-литров, 2.5-литров до 3-литров, 3-литров до 4-литров и над 4 литра. Обичайно категориите за по-голям капацитет на двигателя са доминирани от немски марки - BMW, Mercedes и Audi. BMW например участва в осем категории, често с повече от един двигател в дадена категория. Наградата "Международен двигател на 2011 година" ще бъде представена на 18 май на Engine Expo в Щутгарт, Германия.

Източник: thegreencarwebsite.co.uk ; eCars.bg

Прочетено 2552 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:09
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.