Четвъртък, 16 Юни 2011 12:00

На хибридни коли отива... дизелов-хибриден кораб

От
Футуристичен Еко кораб на NYK Line

Напоследък, в тези времена, когато става дума за това да бъдеш 'зелен', да гледаш крайния само крайния резултат не е достатъчно. Трябва да отчита целия жизнен цикъл в общата оценка за нещо 'зелено', което в случая с колите означава да се гледа как те са произведени и доставени до вашата врата.

За съжаление, повечето коли, произведени в чужбина, включително и топ хибриди като Toyota Prius, се транспортират с огромни товарни кораби, всеки от които замърсява въздуха колкото 50 милиона коли.

Докато автопроизводителите имат малък избор за облекчаване на този проблем, е добре да се види, че Toyota все пак се опитва да работи в тази насока. Преди няколко години компанията инсталирани 328 слънчеви панели на покрива на товарния кораб Auriga Leader, който пренася Prius и други Toyota и Lexus хибридни модели до САЩ...

Панелите могат да генерират до 40 киловата електрическа енергия, която намалява нуждата от използването на дизеловите двигатели, чрез осигуряване на редица допълнителни функции, като по този начин се намаляват емисиите и разходите за гориво. Според собственика на Auriga Leader, NYK Line, слънчевите панели помагат за спасяването на около 12 тона дизелово гориво на пътуване - разбира се, една малка част от общия размер на горивото, използвано от тези кораби.

Въпреки това, един от най-големите проблеми е, че доставката на слънчевата енергия не е стабилна, тъй като до голяма степен зависи от метеорологичните условия.

Инсталацията от слънчеви панели на Auriga Leader
Инсталацията от слънчеви панели на Auriga Leader

В отговор, корабът вече е снабден с огромен набор от никел-метал-хидридни батерии и генератор на борда, модифициран за работа с дизелово гориво с ниско съдържание на сяра. Батериите могат да се зареждат от слънчева енергия или от генератора, ще помагат за стабилизиране на променливите нива на слънчевата енергия и ще минимизират изходните колебания на генератора, осигурявайки стабилно захранване.

Ако тестовете на новата настройка приключат успешно, NYK Line, заедно с Kawasaki Heavy Industries Ltd, се надява да развие още по-голяма слънчева система за производство на електроенергия за товарните кораби и в крайна сметка да комерсиализират системата.

Интересното е, че Nissan също използва еко товарен кораб за транспортиране на своя електрически LEAF. Наречен "Санкт Петербург" (да, няма грешка), специалният кораб има сферичен преден край, предназначен за намаляване на съпротивлението. Според Nissan, корабът използва около 15 процента по-малко гориво в сравнение с конвенционалните.

[От: Green Car Reports]

Прочетено 1773 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 17:11
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.