Събота, 04 Август 2012 12:11

Знаеш ли какво те чака, ако си купиш електромобил?

От
elektromobili shopping terapia

Вече година и половина участваме в процеса по популяризиране на електрическата мобилност в България и даваме тласък на всяка нова стъпка с една основана цел – постоянно да инвестираме натрупания опит в твоето информиране. Правим това, защото го намираме за важна съставка в рецептата за създаване и развиване на един нов пазар на информирани решения и осъзната ефективност. Защото ефективността върви ръка за ръка с ползите. Не един път сме изброявали какво полезно и ефективно ни носят електромобилите в личен и обществен план, но, хей, има и друга страна. Част от кръговрата на електрическата мобилност са и производители, оператори и търговци, които тепърва ще има да събират тонове информация за нашите електромобилни нагласи, в опит да намерят нови атрактивни решения и гъвкави предложения. Всъщност, съвсем естествено някои вече го правят, а ние също сме от хората, които се интересуват много и събират информация за тези тенденции...

Тепърва има да си създаваме български електромобилните тенденции, но за сметка на това пък е толкова готино, че имаме интернет и какви ли не канали за информиране и можем да попиваме от ставащото по света в това направление, което ни дава хич не лоша възможност за летящ старт. В един от бюлетините на Linkedin тези дни гледам как предприемачеството (в Америка, да речем) нещо позагубвало инерция, пък в последните години имало липса на свежи идеи в много отношение в живота ни, и разни други такива неща. Но както вметнах по-напред, който мисли напредничаво, вече събира информация за поведението на електромобилните шофьори, когато пазаруват. И сега всеки има уникалния шанс да изрови нови интересни оферти и да освежи бизнеса си с предложения за шофьорите на електромобили. Засега наблюденията на американски търговски вериги, много от които вече масово инсталираха зарядни станции, показват, че хората, които притежават електрически превозни средства, са много по-вдъхновени и желани купувачи. Още не са се оформили модели на предпочитания – големи молове или някакъв друг тип обекти, но до година-две това ще е повече от ясно, със засилване на производството, рекламата и покупката на електромобили през 2013-14 г.

Пустото зареждане на електро коли – много бавно. Масово ще искаме електромобилите да се зареждат по-бързо и безброй хора по света работят за съкращаване на времето за пълнене на батериите с ток. Хайде сега да погледнеш, обаче, и от другата страна. Представи си, че имаш електромобил. Вероятно ти се иска да може да го зареждаш по-бързо. Ами ако си собственик на търговски обект? О, чакай малко, може би бързото зареждане не е толкова добра идея. Представи си как монтираш известно количество зарядни станции на паркинга на твоя обект (или обекти) и предлагаш безплатно зареждане. Или пък, "пазарувай за .... лева и зареждането на електромобила ти е безплатно". Защо не, "за всеки допълнителен час зареждане, ти даваме бонус (нещо си...)". Сега не ти ли се иска зареждането да е по-бавно или ок, да си остане каквото е сега? Защото ще можеш да привличаш притежатели на електромобили с нови атрактивни оферти и бонуси, които да ги стимулират да прекарват повече време при теб и, в крайна сметка, да харчат повече в твоя полза?

Разбире се, търговските вериги са само едната част от заформящия се нов пъзел. Уравнението ще бъде дълго и в него ще има много участници. Кои са наред? Да речем, ЕРП-та. Ооо, да, в различните държави вече има не малко големи електро компании, които предлагат нови изгодни тарифи за зареждане на електромобили, зарядни устройства и цялостни планове. Защото за всички ЕРП-та електромобилите са нов начин за оползотворяване на неизползвана електроенергия. Наистина, първо ще трябва да се решат много предизвикателства с преоборудване на мрежите и гарантиране на капацитет, но с нови интелигентни мрежи (смарт грид) всичко това може да се управлява много ефективно. И с масово зареждане през нощта, електромобилите ще оползотворяват в много по-голяма степен енергията, която сега се пилее, заради много по-ниското потребление нощем. И това ако не е повод за всяко ЕРП да измисли супер оферти за притежатели на електромобили и да увеличи печалбите си, не знам кое е. А за теб това ще означава по-ниски тарифи за зареждане. Да караш електромобил може да се окаже дори още по-евтино, отколкото е сега (2-3 лв на 100 км пробег).

Ето че нещата придобиват насока. Започваш да виждаш какво те чака, ако си купиш електромобил. Не говоря за проблеми, а точно обратното. За многото нови готини оферти, от които да става още по-гот, че си направил(а) прехода към електромобил.

Ами бензиностанциите. Ооо, сега спираме там за малко, зареждаме, кафе, вода, тоалетна и айде по колите. В Япония водещи вериги вече монтираха електро колонки на 27 бензиностанции. Кой знае още колко са сложили от тази статия, към която те препращам в предното изречение, насам. Е, ще трябват инвестиции, но сега може да се помисли за изграждане на допълнителни съоръжения. Ресторант, малък търговски център, защо не детски кът или игрална зала... ти го назови. Възможностите са много. Да, като си тръгнал(а) на дълъг път, ще искаш да спреш на бърза зарядна станция, да допълниш за още 100 км или в скоро време дори за 200 с развитие на технологиите при батериите (всъщност при Tesla Model S може да допълниш и за 400 км...), но ще се намират хора, които няма да имат против да спрат за час, да хапнат, да си купят нещо, да получат масаж и каквото още се сетиш.

И още, и още. Всеки може да помисли какви атрактивни предложения за собственици на електромобили да направи, за да освежи бизнеса и печалбите си. И това само ще ти даде още повече, защото какво получаваш за това, че караш кола сега? Ммм, аз се сещам почти само за даване.

С електромобил може да не те чака рай, но определено е много интересно само като си помислиш как развинтването на фантазията ще засили водовъртежа на конкуренцията в наша полза. Сега безплатно паркиране на синя зона, а по-натам само мога да се представя какво се задава. Стига всеки да помисли добре и да види ползите за себе си. Ако пък си и от двете страни, знаеш поговорката Laughing.

Мартин Хаджистойков

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 2321 пъти Последна корекция Събота, 04 Август 2012 13:51
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.