Понеделник, 22 Октомври 2012 10:59

Тест драйв на електромобил в училище – е, може и тест возене :)

От
elektricheski_audi_a2_test_drive_uchilishte
Електромобил в училище – това в забавно! Снимка: A1 Eco

Децата приемат електрическите коли много по-непредубедено от (уж) по-зрелите си родители!

"Тате, не може ли да го сменим тоя черен джип с електромобил?" След още известно време и инициативи като демонстрацията на електромобил в училище "Васил Левски" в Разград през изминалия уикенд, децата ни като нищо ще почнат да ни задават такива въпроси.

Демонстрацията в разградското училище е част от международния проект NELLII, който подкрепя ученето през целия живот. Идеята е децата да покажат на възрастните предимствата на новите (електромобилни) технологии и нуждата от знаенето на чужди езици, казва директорът на училището Диана Първанова. Ето, казах ли ви – явно ще разчитаме на собствените ни деца да ни "събудят".

uchenik_snima_elektromobilУченик снима електромобил – рядка гледка, засега! Сниимка: A1 Eco

Педагозите от училището обясняват инициативата с това, че е важно е децата и възрастните да свикнат с мисълта, че бързо променящият се 21 век ще изисква от всички нас придобиване на повече знания през целия живот и повече естествено желание за възприемане на новите технологии. Електромобилите далеч не са такава – всъщност първите коли преди 150 години са били точно електрически – но ето че дойде време отново да ги намерим за полезни, макар това да става доста бавно. Причината е в стереотипите в нашето съзнание, но за щастие тук на помощ ни идват децата, чийто мироглед е много по-отворен и необременен.

Затова не е чудно, че в събота електрическият Audi A2 се радваше на огромен интерес в двора на училището. Точно тази кола е много подходяща за конверсия и демонстрации – предният и капак се сваля за секунда и открива новото електрическо сърце пред децата.

test drive elektricheski avtomobil uchilishte razgradОколо електрически автомобил в училищния двор

Може да не е тест драйв с шофиране, но за учениците преживяването "возих се в електрическа кола" изглеждаше супер вдъхновяващо. "Така изглеждаха лицата им", разказва ни създателят на конверсията Теодор Иванов след събитието. А най-хубавото е, че децата могат да се повозят на безшумна кола, без емисии, в двора на собственото им училище. Когато бях на тази възраст почти нямаше коли, които да минават по нашата улица, та нямахме днешните притеснения, но сега нашите деца и всички ние сме се потопили изцяло в градския смог, откъдето можем да излезем само с мащабно подобрение на технологиите при конвенционалните превозни средства и постепенното им заменяне с чисти и много по-ефективни транспортни технически решения.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 2007 пъти Последна корекция Понеделник, 22 Октомври 2012 12:37
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.