Вторник, 04 Юни 2013 08:19

Електромобилите – още по-полезни! С помощта на VW eUp! и Lichtblick

От
S pomoshta na VW E-up shte se ustanovi dali elektromobilite mogat da sa oshte po-polezni
Могат ли електромобилите да бъдат още по-полезни? Ще отговорят VW и партньори. Кола ли е, генератор ли е...
В този блог: Търси се още едно полезно качество при електромобилите – могат ли да отдават неизползвания си ток, в помощ на домакинството на притежателя?

VW и Lichtblick ще започнат полеви изпитания в Берлин, за да тестват двадесет VW E-Up, и да разберат дали електрическите коли могат да служат като източник на електроенергия. Идеята на проучването е да се оцени възможно ли е, паркирано ЕПС да бъде енергиен 'резервоар', който може да захранва с ток домакинската мрежа при затруднения с ел. снабдяването. Проектът ще създаде нови стимули за закупуване на електрически коли.

В пилотния проект, VW и Lichtblick искат да използват електромобилите като форма за съхранение на енергия. От ноември 2013 г., VW ще даде на 20 домакинства в Берлин електромобили от модела E-Up. Колите ще бъдат модифицирани така, че да могат да захранват с електричество токовата мрежа. Батериите ще се зареждат, когато слънчевите панели и вятърни турбини произвеждат големи количества енергия (има излишък), и цената на електроенергията е ниска. При високо потребление на ток, при остър недостиг на енергия, или когато цената на електричеството е много висока, електрическата кола може да захранва с ток домашната мрежа, което позволява на собствениците им да спестят пари.

Този тип електромобили, може би ще увеличат търсенето и интереса към сегмента като цяло.

Идеята да се използват електромобилите като източник на енергия не е нова, но с VW и Lichtblick се случва първото сътрудничество между две фирми с необходимото ноу-хау. Ако технологията е възможна, ЕПС биха могли да формират значителен източник на акумулиране на енергия в бъдеще, балансиране на производствените колебания в слънчевата и вятърна електроенергия. Новият научен проект, наречен INEES (Intelligente Netzanbindung von Elektrofahrzeugen Zur Erbringung von Systemdienstleistungen) т.е. 'Интелигентен интерфейс, чрез който ЕПС предоставят системни услуги' е пилотен за електромобилността. Въпреки, че батериите се зареждат от зарядна станция, те могат и да 'връщат' енергия в мрежата, ако е необходимо.

Сред основните цели на проекта, е да се проучи ефекта на такива енергийни услуги за живота на батерията, да се разбере дали нуждите на двадесетте домакинства са в съответствие с изискванията на пазара на електроенергия и удачно ли е използването на електромобила, като устройство за съхранение на енергия.

Батериите (и цената) в момента са слабото място при продажба на електрически коли. Допълнителната 'екстра', която ще установи – евентуално – този проект, ще повиши интереса към електромобилите. Към днешна дата, електрическите коли са изгодни за тези, които карат много километри, тъй като електричеството е по-евтино от бензин, газ, и всякакви горива, а редуцираните компоненти за поддръжка (няма масла, филтри, ауспуси), компенсират по-високите първоначални разходи.

В бъдеще, електромобилите може да пестят средства на собствениците си, не само при движението си, но и след като са паркирани - 'връщайки' част от енергията си в запас, за ползване в бита.

Консорциумът на проекта включва Volkwagen, Lichtblick и SMA Solar Technology AG, а участието е разпределено така:

  • VW ще даде на 20 домакинства модифициран електромобил E-Up.
  • Зеленият доставчик на енергия Lichtblick – ще даде специален софтуер, наречен "Schwarmdirigent", измерващ в реално време зареждането на батерията на тестовите коли и анализиращ текущите цени на електроенергията. Въз основа на тези данни, софтуера ще регулира зареждането на батериите на колата.
  • Енергийният концерн SMA, ще осигури на домакинствата по две зарядни станции за електромобили - едназа вкъщи и една за работното място.

Брей, това стана като списък от селска сватба – кой какъв дар дава... но има и още. Домакинствата ще бъдат снабдени с iPhone, който позволява да се 'инструктира' софтуерът "Schwarmdirigent"!

Звучи добре, с нетърпение чакаме резултатите! Ти как мислиш – ако всичко премине успешно, ще се харесват ли електромобилите повече? Сподели в коментар по-долу:

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 1850 пъти Последна корекция Сряда, 05 Юни 2013 00:07
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.