Български екипажи в Топ 3 на ЕКО Рали Сърбия 2019

Състезания

През 2019 г. имахме възможност за втори път да участваме в състезанието с електромобили в Сърбия, което се провежда за осми път и е посветено на изобретателя Никола Тесла и организирано от Auto Rally Touring Club Serbia.

Миналата година успяхме да стигнем само с едно зареждане с новия тогава Renault ZOE с 40 кВтч батерия, предоставен от Омникар Рент от Калотина до Белград, като за да изминем разстоянието от около 320 км трябваше да караме по-бавно, отколкото сме свикнали на магистралата. Изданието през 2018-та беше много интересно и ни осигури възможността да посетим манастира, където според историята като малък е бил изцелен Никола Тесла.

Сега, през 2019 г. взехме същото разстояние вече с новия Hyundai Kona, за което благодарим на Хюндай България, чийто екип откликна и предостави дори два електромобила за участие на български екипажи в ралито. В състезанието се включи също екипаж на Столичен Инспекторат с Renault ZOE от първото поколение с 24 кВтч батерия, пристигнал на ход от България, с дебютно участие и за екипаж на най-голямата рент-а-кар компания в България - Top Rent a Car - с Tesla Model S 75D.

Осмото Tesla Rally, Сърбия е кръг от балкански шампионат Еко Рали и в състезанието участваха 4 хибридни и 9 електрически автомобила по маршрут с дължина 300 км. Състезанието започна от Нови Сад, с трасе през красивия природен парк Фрушка гора до Крушедол и обратно.

В тези еко ралита обикновено участват международни екипажи с прилично количество техника и много опит. Така беше и през миналата година в България, която само с един смарт часовник екипът на Top Rent А Car направи много добро представяне. Сега, в Сърбия, нещата се получиха още по-добре, с първо място за Top Rent, като доброто ниво на подготовка на колегите прави впечатление. И още повече предвид затрудненията от шофирането в чужда страна по напълно непознат маршрут.

Екипът на Top Rent стартира първи, което дава ключово предимство и ни направи впечатление добрата им тактика. Столичният инспекторат също се представи отлично, заемайки второто място, а нашият eCars тим зае третото, като през втория състезателен ден изпреварихме с малко екипаж с плъгин хибрид BMW. Всички екипажи в топ 3 получихме почетни купи, а всички участници и зрители събраха приятни емоции от самото състезание.

eCars подсигури частично зареждането на електромобилите с няколко зарядни станции, в допълнение към предоставената от ABB DC зарядна станция и още няколко устройства.

Нещата с електромобилите се случват - правят се състезания, в тях участват разнообразни екипажи и трансграничните пътувания стават все по-близки до това, с което сме свикнали. Въпрос на изграждане на мрежа и производство и повече продажби на електромобили е, за което работят все повече компании и напредъкът се вижда.

Предстои ЕКО Рали Бълария 2019, а отдолу можеш да разгледаш снимки от състезанието около Нови Сад.

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 5 от 5 на база 1 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Предстои да видим рекорда за най дълъг пробег с
едно зареждане на новите Модел S 100D с DC преден електромотор. Над 1000км ще измине

Атанас Дечев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари