Понеделник, 18 Април 2011 09:00

Saline Airstream - мотоциклет, движен от сгъстен въздух

От
Salime Airstream

За концепцията на мотори, задвижвани от сгъстен въздух се говори отдавна, но като че ли сега има шанс да се предложи продукт за реално, серийно производство.Това е Saline Aistream.

Заслугата е на група студенти по дизайн от Изследователски институт във Валенсиен, Франция. Те конструират прототипа специално за мото-шоу за рекордни скорости - в раздела за мотоциклети с алтернативно гориво, а за окомплектоване на мотоциклета са предпочели висококачествени и утвърдени партньори: Luxfer (за въздушните цилиндри), Avon (за гумите), Beringer (за спирачките), Fournales (окачването), а джантите са от Marchesini.

Всички партньори по проекта са на високо ниво

Машината е задвижвана от 3 цилиндрични бутилки за сгъстен въздух  с общ обем около 27 литра. Те са разположени на удължена рама. Тя е от алуминий и магнезий, и е изградена от две части - едната съставя предната половина и седлото, и нейният ъгъл спрямо пътя може да се променя. Това е така, за да се осигурят две позиции на Saline Aistream - стандартна и "рекордна". При втората се променя разстоянието между осите, повишава се стабилността и се ограничава плъзгането. Това позволява и скоростта да се повиши значително-все пак говорим за рекорди!

Мотоциклета ще е атракция на пътя

Петимата създатели на проекта, определят труда си като " мотоциклет, обединяващ в себе си цялата френска дързост и ексцентричност...Той е изключителен, минималистичен, прост и ефективен, и служи за витрина на технологичните умения на шоуто, за което бе създаден - Les Triplettes de Bonneville."

Прочетено 2959 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:30
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.