Сряда, 26 Октомври 2011 14:25

Какви са ползите от стандартизиране на електрическата мобилност

От
Стандартите са ключът към развитие на електрическата мобилност

В идните десетилетия електрическата мобилност ще бъде една огромна платформа за новаторско развитие и нововъведения. Преходът към устойчива мобилност е една предпоставките за икономически растеж, особено предвид мащабите на авто и транспортната индустрия в световен мащаб. Вече се създават, и в бъдеще можем да очакваме създаването на още много работни партньорства с развитие на този отдавна създаден, но чак сега възраждащ се сектор на индустрията. И за да реализират потенциала на своите инвестиции в различна степен, отделните акционери ще разчитат на стандартизация в сферата на електрическата мобилност. В тази статия ще разгледаме общо предимствата на стандартизирането за развитие на пазара не електромобилността...

Стандартите и спецификациите подготвят пазарите

За да се гарантира широко разпространение на електрическата мобилност, индивидуалното придвижване трябва да остане на нивото, с което вече сме свикнали в наши дни. Това означава най-малкото да можем да използваме свои собствени коли за шофиране из цяла Европа, както и да купуваме и поддържаме коли на сносни цени. Освен това, новите електрически коли трябва да осигуряват същото ниво на безопасност и надеждност като това на масовите конвенционални коли.

Стандартизацията има пионерен ефект, особено по отношение на следните аспекти:

  • Зареждането на превозни средства изисква подходяща инфраструктура. За да няма ограничения върху мобилността в Европа, е необходимо всички марки и модели ЕПС да са съвместими с изгражданата инфраструктура.
  • Стойностите за компонентите на системата (превозни средства и зарядна инфраструктура) са решаващ фактор за възприемането й от производители и потребители и съответно за развитие на пазара. Цените могат да спадат само чрез нововъведения, но и до голяма степен чрез повишаване на производствените обеми, а работата на отделните производители на компоненти е възможна само ако връзките между компонентите са дефинирани и стандартизирани.
  • Трябва да бъде гарантирана и безопасността на потребителите с приемане на общи правила и методи за тестване и също така трябва да е възможно доказването на съвместимост по обективни причини.

Стандартите и спецификациите подпомагат новаторството

Развитието и разпространението на електрическата мобилност е проект с континентални размери изискващ инвестиции в големи мащаби. Нужни са рамкови условия за стандарти и спецификации, за да се осигури приемливо ниво на инвестиционна сигурност, като всеки стандарт или спецификация трябва да имат своя индивидуална степен на дефиниране. Целта е да се намери оптимално решение някъде между общите насоки и специфичните изисквания. Всеки стандарт/спецификация трябва да е максимално "отворен", осигурявайки достатъчна възможност за описание на общото предназначение и съответно за новаторски решения, които да създадат конкурентна среда. Друга цел е гарантирането на възможно най-високо ниво на безопасност за бъдещето, тъй-като прекалено подробно дефинирани спецификации биха направили бъдещи подобрения много трудни или дори невъзможни. По отношение на този аспект има множество различни типове стандарти, които могат да осигурят търсената работна рамка. Това са:

  • стандарти за производителност
  • тестови стандарти
  • стандарти за връзка и съвместимост
  • терминологични стандарти
  • стандарти за продукти

Стандартизацията ускорява развитието

Предвид нуждата от полагане на значителни усилия за развитие на електромобилния сектор, възможно най-скоро е необходимо дефинирането на обща работна рамка, както бързото изработване на набор от стандарти и спецификации, които да играят ролята на катализатор. Това изисква стандартизация още на фаза разработка и развитие. Спецификации, служещи за подготовка на стандартите могат да бъдат разписани в рамките на кратък период от време, а нормативната сила на документираните направления е фактор, който допълнително ще спомогне за ускоряване на процедурите. Техническите решения, които излизат на пазар следва да са описани в спецификациите и стандартите, без никакво забавяне, а отделните патентни права да се избягват в стандартите или най-малкото да са според {tooltip}FRAND{end-link}Fair, Reasonable and Non-Discriminatory{end-tooltip} правилата.

Наистина има тонове работа, която множество хора трябва да свършат за да се създаде основа, върху която да се гради развитието на електрическата мобилност. Ще са необходими множество компромиси, но без това да е за сметка на потребителя, който вече е свикнал с определено ниво на комфорт и сигурност. А това е голямо предизвикателство!

eCars.bg

Прочетено 1243 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:48
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.