Сряда, 20 Март 2013 21:34

С пейсмейкър в хибрид – има ли проблем?

От
hibridite ne sa problem za hora s pacemaker
В този блог: Според собствено изследване на Mayo Clinic, отговорът на този въпрос е – НЕ!

Хибридите не влияят на отрицателно на сърдечните дефибрилатори. По-точно казано, излъчваните от тях електромагнитни полета не увреждат (пречат на работата на) пейсмейкърите. С други думи, ако има такова устройство човек, няма да получи инфаркт в хибридна или електрическа кола...

Бихме очаквали подобна информация от някой производител или регулаторен орган, но тя идва от небезизвестната Mayo Clinic. Там след като получили въпрос от пациент с пейсмейкър "Ще имам ли проблем да карам хибрида си" решили да направят специален тест дали хибридите оказват влияние върху имплантирани устройства като пейсмейкър или дефибрилатор. Защото ако за някои хора въпроси от типа на този в заглавието или пък "Ще ми даде ли на късо електро колата в дълбока локва?", са излишни или глупави, други не знаят отговорите. И това е абсолютно ОК.

Така, със своето изследване "Hybrid Cars and Implantable Cardioverter Defibrillators: Is It Safe?", клиниката разсейва поне частично съмненията за потенциални здравни проблеми. Известно е, че имплантираните устройства могат да приемат сигнали от външни източници за такива от сърцето, но поне основният представител на хибридите не предизвиква такава реакция.

Как са разбирали това в Mayo? Като са направили тестове върху 30 участника с устройства от три различни производителя. Измерени са електрическите и магнитните полета на различни места отвън и вътре в Toyota Prius 2012  и заключението е:

Хибридите (или поне най-разпространения, Toyota Prius) не представляват заплаха за работата на имплантирани в човешкото тяло устройства, защото установените нива на електромагнитно влияние са ниски.

Има ли "дребен шрифт"? Донякъде, защото трябва да се правят още тестове, тъй като Toyota Prius е хибрид и все пак е различен като технология от изцяло електрическите модели. Ще следим за още резултати, защото темата е важна и трябва да сме добре запознати с потенциалните влияния на електромобилите върху нашето здраве.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 2408 пъти Последна корекция Сряда, 20 Март 2013 23:23
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.