Сряда, 03 Август 2011 12:00

ВЕИ 'жажда' в Германия след отказа от ядрена енергия

От
Германия планира 40% ВЕИ енергийни доставки до 2022 г.

Германският план за пълно изваждане от експлоатация на ядрената енергия до 2022 г., обявен на 30 май от Канцлера Ангела Меркел определено активизира интересите в сектора на алтернативната и възобновяемата енергия. Какво общо има това с колите? Всъщност с електромобилите... Ами, пределно ясно е, че електроенергията е 'горивото' за тази технология и абсолютно логично е всички тенденции в тази посока да ни интересуват живо, за да сме постоянно в течение на тенденциите в бранша, посоките на развитие на енергийните технологии и факторите, които влияят най-силно върху потреблението и цените...

В резултат на това развитие, най-голямата страна членка на ЕС ще добави 1,800 мегавата (МВ) в нови вятърни турбини тази година, 16% повече от общо 1,551 МВ за 2010 г., според BWE, германската асоциация за вятърна енергия. Миналата година инсталираният капацитет във вятърна енергия достигна 27,214 МВ в Германия - 5.6% повишение спрямо 25,777 МВ за 2009 г., според Европейската асоциация за вятърна енергия (EWEA).

Европейският офшорен вятърен капацитет е нараснал с 4.5% в първата половина на 2011 г., със свързването на 101 нови офшорни вятърни турбини с общ капацитет 348 МВ с енергийните мрежи в Германия, Норвегия и Великобритания. Други 2,844 МВ са в процес на изграждане в момента, съобщиха наскоро от EWEA.

Германското правителство представи план за изваждане от експлоатация на 17-те атомни централи до 2022 г. чийто капацитет трябва да бъде заместен от възобновяеми енергийни източници. Осем от централите са затворени от края юни тази година.

За да се осигури прехода към възобновяеми енергийни източници, германското правителство смята да прокара закон, който ще ускори процеса на планиране за електроцентрали и енергийни хранилища, според германския вестник Der Spiegel.

40% възобновяема енергия до 2022 г.

В плана за изваждане от експлоатация е заложен буфер като застраховка в случай че възобновяемите източници не се развият според очакванията, така че да има вариант за предотвратяване на енергийни сривове. Затова три от 17-те централи ще продължат да работят до 2022 г.

Германия е първата индустриална сила, която предприема пълно изваждане от експлоатация на ядрената енергия. Страната се оформи като лидер в областта на разработка и внедряване на възобновяеми енергийни източници доста преди този план да стане факт, обаче.

В края на 2010 г. процентът на електричество в Германия, доставят от възобновяеми източници е около 17% - 6.3% повишение спрямо 2000 г. Сметките показват, че през 2022 г. 40% от електричеството в страната ще бъде генерирано от от възобновяеми източници, ако всичко с плана за изваждане на ядрените централи от експлоатация върви добре.

Планът разбира се среща скептицизма на опозицията. Социалдемократите и германски индустриацли продължават да се противопоставят на плана с множество критики в технологичен и икономически аспект.

[От: Clean Technica]

Прочетено 2481 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:29
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.