Сряда, 07 Септември 2011 14:37

Antonov: повишена ефективност с многостепенна трансмисия за електромобили

От
Тристепенната трансмисия за електромобили на Antonov

Проучване на компанията Antonov, специализираща в автоматични трансмисии показва, че според нейни сравнителни тестове на електромобили, оборудвани с прототип на нова собствена многостепенна трансмисия, в осем различни цикъла на движение трансмисията с повече предавки осигурява около 10% по-добра ефективност на цикъла, отколкото едностепенна трансмисия.

Antonov е получила покана от {tooltip}TSB{end-link}Technology Strategy Board{end-tooltip} да демонстрира своите открития по време на {tooltip}LCV2011{end-link}Low Carbon Vehicle{end-tooltip} събитието с домакин Cenex днес и утре (7-8 септ) на Rockingham пистата в Корби, Нортхемптеншър. TSB е помогнал с финансиране на разработките на няколко трансмисии и развойни проекти с участието на Antonov...

Дейвид Пол, мениджър бизнес развитие на Antonov пояснява:

Повечето от настоящите електромобили са оборудвани с едностепенна трансмисия, което създава очевидни усложнения за следващото поколение електрически коли. Нашият анализ показва, че с едностепенната трансмисия има значителни колебания в ефективността на цикъла на задвижване, докато многостепенната скоростна кутия показва по-устойчиви резултати, с по-добра обща ефективност на цикъла. При многостепенната трансмисия резултатите са последователни и електромоторът работи в пиковия си обхват на ефективност. С едностепенната трансмисия има неизбежен компромис по отношение на ускорението при ниски скорости, изкачване на хълмове и движение с висока скорост. Десетте процента подобрение в ефективността може да се постигнат само с две допълнителни предавки, но остават технически компромиси в други области. Три или повече предавки са по-добър избор, осигуряващ допълнителни подобрения в производителността и прецизирането, както и по отношение на ефективността, като всяка допълнителна предавка осигурява стъпкови подобрения в ефикасността на цикъла.

Antonov е разработила последните си моделиращи инструменти за по-добра демонстрация на производителността на своята многостепенна трансмисия пред производителите на електромобили. Компанията може да определи идеалната комбинация от електромотор и трансмисия, както и да оптимизира предавателните числа за всеки модел електромобил. Анализът поддържа реални тестове.

Antonov предоставя на Smith Electric Vehicles прототипи на своята многостепенна скоростна кутия за финансиран от TSB развоен проект. Демонстрационният E-Van електромобил е базиран на 3.5-тонният ван за доставки Edison на Smith, оборудван с тристепенната трансмисия на Antonov, която в момента се използва за тестове.

Многостепенната трансмисия на Antonov е изпробвана за първи път в Jaguar Limo-Green прототипа, като част от проект, реализиран в консорциум с Jaguar, Land Rover и MIRA също частично финансиран от TSB.

Насочвайки се към по-широк обхват от превозни средства, особено в лекотоварния сектор, от Antonov смятат, че технологията им с безкомпромисно качество на превключването има солиден потенциал за бъдещо развитие като 4- и 5-степенни трансмисии, в същия технологичен вид. Дизайнът на мощната трансмисия на Antonov е такъв, че позволява лесно добавяне на допълнителни предавки и настройване към различни класове електромобили - от фамилни седани, до лекотоварни превозни средства, таксита, камиони за доставки и автобуси.

С развитието на тази технология ние очакваме автопроизводителите бързо да й обърнат нужното внимание и покрай собствените си разработки да се възползват от технологии като тази на Antonov, с очаквано по-масово внедряване на многостепенни скоростни кутии при производството на втората вълна електромобили около 2015 г.

[От: Green Car Congress]

Прочетено 4192 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:45
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.