Събота, 12 Януари 2013 12:13

(Не)електрически коли, на електрически ферибот...

От
elektricheski_feribot_siemens
Компютърно изображение на електрическия ферибот на Siemens и Fjellstrand – Снимка: Fjellstrand

... изработен от Siemens и норвежката корабостроителница Fjellstrand.

На норвежки, задвижваният с електроенергия от батерии ферибот се казва {tooltip}milj?ferge{end-link}природосъобразен ферибот{end-tooltip} ZeroCat – 80-метров съд, който ще може да пренася до 120 коли и 360 пътници от 2015 г., когато ще обслужва E39 маршрута между Lavik и Oppedal, през Sognefjord. Презареждането на батериите ще става в почивките между курсовете, за 10 минути!!! Ммм, на доста силно зарядно мирише тук :)...

Имаме желание да направим блог по темата "Автогазовете са вторият по сила причинител на смърт в света" – само дето колкото и да е важно това, този тип писания не се четат много. Казваме го, защото съдът, който сега обслужва маршрута, гълта средно по ЕДИН МИЛИОН ЛИТРА дизел годишно и генерира 570 метрични тона въглероден двуокис и 15 метрични тона азотен окис. Като чете човек така тези сухи цифри, е много трудно да си представи какво точно означават те, особено за нещо, което е далеч и не се вижда. Да, петролът ни трябва, не можем без него, но го хабим за придвижване, а от него се правят неща, които от ток не можем да правим – затова трябва да го пазим! Но тенденцията е точно обратната – ето, световните авто мениджъри започват да се поотдръпват от електромобилите и се насочват към плъгин хибридите – очевидно в прехода ще минем първо през тях.

Електрическият ферибот, за който все пак е този блог, е разработен като проект по състезание, организирано от норвежкото транспортно министерство. Чудесна инициатива, а като награда за победата в конкурса, корабната компания Norled е получила лиценз да оперира по маршрута чак до 2025 г. Колкото то това (не) в заглавието, то е, защото, естествено, електро фериботът няма да превозва само електрически коли, дори и през 2025-та...

Цел на проекта

Развойната дейност в проектите на кандидатите е насочена към постигане на най-малко 15-20% енергийна и природосъобразна ефективност в производителността на разработваните фериботи. На финала, критерият за избор на доставчик е постигане на баланс от енергийна и природосъобразна ефективност от 40% и ниски оперативни разходи по маршрута на ферибота като цяло (60%). Звучи като доста сериозно предизвикателство!

Дизайн и функционалност

Логично, фериботът е специално проектиран за изискванията на електрическата задвижваща система. Като катамаран с два тънки корпуса, предложената конструкция има по-ниско съпротивление във водата от това на конвенционален съд. Има и още едно предимство – корпусите са изработени от алуминий, вместо от стомана. Хм, алуминиев, електрически ферибот – чудна работа Surprised!

Задвижваща система

Вместо дизелов двигател, концептуалният ферибот е оборудван с електрически мотори, които задвижват двата вала на кораба. Ще да са бая големи мотори, щом ще ги хранят и литиево-йонни батерии с тегло 10 метрични тона. Но това, изглежда, е "капка в морето", защото електро фериботът тежи наполовина по-малко от същия по големина конвенционален ферибот. Което, съответно, има огромно значение за изискванията към задвижващата система, която трябва да тласка два пъти по-ниско тегло.

По-ниско тегло – по-малко нужна енергия! Сегашният ферибот по линията има двигател с мощност 1,500 кВ (2,000 кс), а този на задвижвания с батерии прототип ще разполага "само" с 800 кВ (1,100 кс). Но и те са в излишък, защото в нормални условия, за скорост от 10 възела е достатъчна мощност от 400 kW (536 кс), казват създателите на проекта. За ненормални, не знаем Laughing.

ОК, де, ние може и да не знаем, но във Fjellstrand определено имат пълна яснота по въпроса – необходимата за изминаване на маршрута със скорост 11 възела енергия, е 155 кВтч, а при 13 възела, 201 кВтч. Така, за един оперативен ден консумацията ще е 6,300 кВтч и хич няма да е зле токът за нея да идва от възобновяеми източници. В района вече има не малко морски, пък и наземни, вятърни паркове, та едва ли ще е проблем.

Зареждането...

Тук направо се слисахме! Невероятно, но факт, е точната приказка за най-важното в този проект – исполинските 1,000 кВтч литий-полимерни батерии ще се зареждат само за 10 минути... с 1,000 кВ зарядно. О, майко!

Извън съмнение е, че електро мрежите на градчетата, които линията свързва, няма как да осигуряват толкова много енергия за такъв кратък период от време. За справяне с това предизвикателство на всяко пристанище са монтирани батерии, които служат за презареждане на батериите на ферибота, след което се зареждат с нормално темпо от местната мрежа. А, тези батерии ще да са още по-големи и мощни...

В заключение, намираме информацията, че с днешните технологии при батериите и презареждащите системи стотиците фериботи, свързващи фиордите на Норвегия с острова, с маршрути в рамките на 30 минути, могат да се задвижват с електричество. Предвид въпросните един милион тона дизел изразходвани само по една линия, общото количество, което корабите гълтат би ни сащисало, та по-добре да не го мислим. Електро фериботите едва ли ще са някакво световно чудо, но научихме нещо много полезно, те могат ни да спестят много – и на нас, и на природата!

Изглежда в Норвегия електромобилите ги обичат и в такъв мащаб Wink!

[От: Green Car Congress]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 2254 пъти Последна корекция Неделя, 13 Януари 2013 18:05
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.