Print this page
Четвъртък, 08 Септември 2011 08:06

Автошоу Франкфурт 2011 – Електрическото Audi A2 изплува

От
Нови одежди за електрическото Audi A2 преди Франкфурт 2011

Няма страшно, никой не е потъвал, особено все още невидялото бял свят концептуално електрическо Audi A2 - просто в типичен автопроизводителски и пиар стил компанията подава на порции информация за своята нова електро концепция, базирана на култовия икономичен модел от миналото десетилетие, седмица преди Автошоуто във Франкфурт.

Първата порция детайли беше насочена най-вече към лазерните светлини на концепцията, но сега към подправките можем да добавим известно количество технически характеристики. Новите снимки разкриват малко повече от скиците с подпис Audi design team и съвсем естествено размерът и линиите имат нещо общо с тези на директния конкурент BMW i3, но определено са близки и до оригиналните A2 черти. Иначе казано, както кротуваха, очаквано за нас немските авто концерни започнаха електромобилната битка с пълна сила, макар че тя ще се води по пътищата след поне година и половина...

Говорехме за техническа информация - ето я и нея: концептуалното електрическо Audi A2 събира в едно алуминий и карбон като архитектура, за общо тегло от 1150 кг. Задвижването идва от 116 кс електромотор, който прави възможно ускорението от 0-100 км/ч за 9.3 секунди, с максимална скорост от 150 км/ч. Нямаме информация за капацитета на литиево-йонната батерия, но зареждането й ще отнема 4 часа и пълна догоре тя ще осигурява 200 км пробег.

Упс, вече започваме да скачаме с по 50 км пробег спрямо сегашните стандартни нива от около 150 км и в технологичен план е реално да говорим за около средно 300 км пробег през 2014-2015 г., освен ако междувременно технологиите не се развият още по-бързо, подсигурявайки изминаването на още по-големи разстояния. Не броим Tesla Model S, който в най-скъпия си вариант ще изминава до 480 км, когато излезе на пазара 2012 г., но все пак Tesla е компания, създадена от нулата за производство на електромобили и в момента определено държи първенството в новото направление, макар и все още само с един модел в масово производство - спортният Roadster. На големите автопроизводители ще бъде нужно време, за да наваксат, колкото и странно да изглежда това, но в рамките на прогнозирания от нас период това наваксване ще бъде факт до голяма степен, предвид сигналите, които идват от пазара.

Една интересна подробност е, че концептуалният електрически А2 модел е готов за индукционно зареждане, а в следващите дни вероятно ще 'изплуват' още детайли.

Elektrichesko_Audi_A2_Concept Elektrichesko_Audi_A2_Concept_1 Elektrichesko_Audi_A2_Concept_2 Elektrichesko_Audi_A2_Concept_3 Elektrichesko_Audi_A2_Concept_4 Elektrichesko_Audi_A2_Concept_5 Elektrichesko_Audi_A2_Concept_6 Elektrichesko_Audi_A2_Concept_7

eCars.bg

Прочетено 2017 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:44
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.