Print this page
Сряда, 24 Октомври 2012 13:03

eCarTec Мюнхен 2012 – Баварската награда за €60,000 отиде при...

От
ecartec_muenchen_2012

На 23 октомври в Мюнхен стартира четвъртото издание на тридневното изложение за електрическа и хибридна мобилност.

И още в края на първия ден, на вечерна церемония бяха определени победителите в различните категории за 4-та eCarTec награда на Бавария за електрическа мобилност на обща стойност € 60,000. Има интересни победители...

В същия този стартов ден на изложението бяха обявени и резултатите от скорошно проучване, според което до 2014 г. германските автопроизводители вече ще са в процес на разработка на около 15 електрически модела и до 2020 г. се очаква една от всеки десет коли да е електрическа или хибридна (вероятно в Германия Roll Eyes). Може да изглежда бавно и малко, но след като с десетилетия усилията са били насочени към конвенционалните ДВГ системи, не можем сега да искаме всичко да стане с магическа пръчка – разработването на нови мобилни технологии и тяхното масово прилагане иска време.

Също така наградата на баварската провинция може да изглежда не особено голяма, но все така е стимул за развитие на електрическата мобилност в региона – а и засега не са много регионите в Европа, които могат да се похвалят с подобни програми. С вече четвърто издание eCarTec се превръща в емблема сред електромобилните изложения, а ето и категориите, в които бяха определени и наградени победители:

  •  Електромобил: Кола
  •  Електромобил: Мотоциклет
  •  Електромобил: Товарен
  •  Задвижваща технология / Електрическа система / Тестови системи
  •  Технология за съхранение / Системна интеграция
  •  Енергия / инфраструктура / свързваща система
  •  Специална награда за устойчиви мобилни концепции
  •  Продуктова концепция / Визия

"Последната категория е нова и в нея бяха демонстрирани идеи за нови интелигентна мобилност без никакви емисии", споделя нашият приятел Робърт Метзгер, управляващ директор на MunichExpo Gmbh. Робърт изрази съжаление, че няма да успеем да посетим изложението, но е нужно още време за развитие на електрическата мобилност и повече интерес към нея в България, за да можем да реализираме положителни финансови резултати, които да ни осигуряват средства за посещение на подобни форуми. Ето и ангажимента на общината:

"С Баварската награда за електрическа мобилност, eCarTec Award 2012, ние искаме да отличим активните компании, които популяризират новаторски разработки и концепции в сферата на електрическата мобилност. Само чрез новаторски подход можем да увеличим продажбите на електромобили. Целта ба наградата е да подобри условията за прилагане на нови решения и този форум е точното място за нейното връчване, защото всички тези хора заслужават това признание. Лауреати и победители приемат предизвикателствата на електрическата мобилност и отвръщат с новаторски идеи и продукти."

  Катя Хесел, главен секретар на Бавария

Чудесно, сега остава само да видим кои са победителите в отделните категории:

Електромобил: кола

Renault ZOE – Renault Germany AG. На германско изложение – победител френска кола... някои може и да го погледнат като "германско изложение"... Но Renault ZOE си изглежда много новаторски, идва съвсем скоро на пазара, пробег от 200 км звучи по-добре, а според тестовете не би трябвало да има грижи с нашата зима.

Електромобил: мотоциклет

Go! S1.4  Govecs GmbH. Това е електрически скутер със сваляема батерия, която тежи само 15 кг и може лесно да си зареждате в къщи като тази на лаптопа...

Електромобил: товарен

Metropolis  Benteler Engineering Services BV, MAN Truck & Bus AG. Компаниите Benteler Engineering Services BV и MAN Truck & Bus AG спечелиха в тази категория със своя камион за отпадъци на име "Metropolis".

metropolis-eod-02-elektricheski_kamion_manКолко ли странно е покрай теб да мине безшумен камион, при това за боклук ?!?

Този новаторски камион е разработен като сериен хибрид, който не генерира абсолютно никакви CO2 емисии при работата си в градска среда и е изключително тих. Познайте къде първо ще заработят тези камиони...

Продуктова концепция / Визия

Robomobil ROMO  German Centre for Aerospace (DLR). Убедителна концепция – отново от Германия, Robomobil ROMO DLR е скутер базиран на робо- и луноходни технологии с отличаваща се гъвкавост, супер маневреност и камери за управление. О!

Задвижваща технология / Електрическа система / Тестови систем

Coupe 800  AVL software and functional GmbH. Е, и тук победата е германска, на AVL software and Functions GmbH с тяхната Coupe 800 идея – високопроизводителна електрическа задвижваща система, интегрирана в Mercedes C-Class Coup? с ускорение от 0-100 км/ч за около 6 секунди и максимална скорост 180 км/ч. Важно е, разбира се, и какъв е разходът на енергия при продължително пофиране с магистрални скорости...

Технология за съхранение / Системна интеграция

AKAMODULE  Akasol GmbH. Akasol GmbH е от... Германия и побеждава в тази категория със своя литиево-йонен AKAMODULE с много дълъг живот, висока енергийна плътност и голяма мощност, но със значително намален обем, без нужда от поддръжка, лесен за монтаж и отлична стойност за покупката. Хм, не я знаем, но ще се доверим на журито!

Енергия / инфраструктура / свързваща система

Комбинирана зарядна система предприемчив заряден интерфейс. В тази категория най-убедителна за журито се оказа комбинирана универсална зарядна инициатива от Audi, BMW, Daimler, Porsche в Volkswagen, разработена в сътрудничество с американските Phoenix Contact и Rema с цел да замени сегашните скъпи регионални решения, което пък да ускори значително глобалното възприемане на електромобилите. Чудесно!

Специална награда за устойчиви мобилни концепции

Renault Zero Emission Strategy  Renault Germany AG. Хайде пак френска победа – за предложението за покупка на електромобил с отделен лизинг на батерията в комплект със специални мобилни услуги, пасващи на електромобилите на Renault. Мииии ОК, само да видим кога ще стане и в България, това с електромобилите на Renault, че си иска доста инвестиции, за чието "похарчване" си трябва добро "пазарно оправдание".

След гала представлението очакваме още електромобилни новини от събитието, а междувременно на Facebook страницата на eCarTec вече има снимки, та може да я харесате и да разгледате. И ако сте в Мюнхен, направете някоя снимка, че да я пуснем Cool!

{slider=Тест акордеон!} След гала представлението очакваме още електромобилни новини от събитието, а междувременно на Facebook страницата на eCarTec вече има снимки, та може да я харесате и да разгледате. И ако сте в Мюнхен, направете някоя снимка, че да я пуснем.

{Източник: Прес съобщение eCarTec]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 4700 пъти Последна корекция Четвъртък, 08 Ноември 2012 22:05
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.