Print this page
Четвъртък, 23 Юни 2011 09:00

Италия също казва довиждане на ядрената енергия

От
Италия определено гласува против ядрената енергия

Италия каза довиждане на ядрената енергия за неопределено време, след като в референдум миналия понеделник италианците отхвърлиха предложението на правителството на Силвио Белускони за рестартиране на замрялата програма за ядрена енергия на страната.

Година след ядрената авария в Чернобил през 1986, Италия реши да затвори четирите си ядрени централи и последната беше закрита през 1990 г., но през 2008 г. Берлускони отмени това решение през 2008 г., наред с предложение от бившия индустриален министър Клаудио Скайола за построяване на до 10 нови ядрени реактора...

След тежките последствия от ядрената авария в Япония, предизвикани от земетресението и последвалото цунами обаче, Берлускони обяви едногодишен мораториум върху плановете за нови реактори, след което обяви референдум за решаване съдбата на италианската ядрена програма.

Планът на италианското правителство е бил 25 процента от енергия микс на Италия до 2020 г. да се осигурява от ядрена енергия, но с гласовете си, италианците блокираха този план. Понастоящем, Италия, която е силно зависима в енергиен план от външни доставки, получава около 10 процента от своята енергия с внос на ядрена енергия от Франция.

Около 55 процента от гласоподавателите са упражнили правото си на глас по 4 мерки - две за приватизацията на водата, една за възобновяване на ядрената енергийна програма и една за секс скандала с премиера Берлускони, който отрече всички обвинения.

"Високият резултат демонстрира волята на италианците да участват във взимането на решения за нашето бъдеще и това не може да бъде пренебрегвано", коментира в изявление Берлускони.

"Вероятно ще трябва да кажем сбогом на ядрените централи и трябва сериозно да се посветим на възобновяемата енергия", добавя Берлускони.

Продължаващите усилия на Япония да се справи с радиоактивното изтичане от ядрената централа Фукушима Даичи убеди Германия и сега Италия да се откажат от ядрената енергия.

На 30-ти май германският канцлер Ангела Меркел обяви, че правителството й е решило да закрие 17-те ядрени централи на страната до 2022 г.

След ядрената авария във Фукушима и сред масови публични протести срещу ядрената енергия, Меркел заяви, че Германия планира да замени ядрената енергия с възобновяема.

Източник: Environment News Service

Прочетено 1549 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 13:27
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.