Print this page
Сряда, 04 Април 2012 11:07

Какво прави един български електромобилен специалист във Франция?

От
A1 Eco и Elektromobili.bg на изложение за енергийна ефективност

Случва се от време на време по разни форуми и събития, а и в публикации, да си напомняме за традициите ни в 'електрокарно' оношение. Човек дори би казал, че има някаква символика в това, че първата в България фотоволтаична станция за зареждане на електромобили, изградена от A1 Eco по проект на Консорциум Зелена Енергия (на който компанията е член) в софийския Студентски град, е на паркинга пред старата административна сграда на Балканкар...

Електро коли по улиците нямаме. Е, има няколко изключения. Това обаче само ни провокира да сме още по-активни в популяризиране на електрическата мобилност, а така изглежда мислят и в A1 Eco. Защото вече активно предлагат своите зарядни станции на пазара у нас и ако ви се струва рано за монтаж на такива предвид липсата на коли, в много държави вече от години се правят такива инсталации, защото по-добре да има готовност. Готовността се изразява в това сега да се мисли занапред и да се предвиждат необходимите електрически системи при строеж на нови сгради и съоръжения, така че когато електромобилите започнат да навлизат повече на пазара монтажът на електро колонки да е лесен. Прекалено масова е практиката да ровим асфалта 'посрфактум' - оставяме грозни следи, правим едно разваляме друго, губим време и често сме в невъзможност да променим вече изградени структури, така че да вършат ефективно работа за новите технологии.

Електро колонките A1 Eco сглобява у нас, с компоненти собствено производство, както и вносни такива. Иначе казано, имаме си българска компания, която е готова да изгражда зарядни инфраструктури и сега е момента, ако има други такива, да разберем за тях, за да можем да ви ги покажем. Иначе казано, каним всички да ни се обадят или да пишат, за да представим продукцията им.

И понеже сме на тема A1 Eco, мениджърът на компанията Теодор Иванов вчера замина за Франция по покана на неговата преподавателка по Маркетинг, Гергана Гинчева, която от 12 години е във Франция. Целта на поканата е в рамките на три дни да бъде демонстриран примера на Теодор за завършил студент от университета, започнал веднага след дипломиране работа по своя проект:

В първия ден ще разкажа по-подробно за проекта A1 Eco, като ще обсъждаме със студентите всякакви въпроси, които имат за проекта с акцент върху маркетинговата страна.

В следващите два дни всеки студент ще представи свой индивидуален проект, а аз като преподавател и другите студенти, ще даваме идеи, ще разпитваме и т.н. Идеята е в тази дискусия да се засегнат въпроси, за които студентите не са се сетили, когато са подготвяли своите проекти.

Теодор Иванов

Ето и малко инфо за университета от Теодор:

EDHEC Business School е основан през 1906г. В момента е на 25-то място в официалната класация на Financial Times за най-добри университети в Европа. Кампусът на университета в Лил (където аз учих) се намира в центъра на предприемачеството на Франция – всички известни фамилии като например собствениците на Carrefour и Auchan са родом от тази зона и съответно университетът бива подкрепян изключително много от частния сектор (когато аз бях студент бюджетът на университета беше подкрепен с 22 млн. Евро от частни фирми).

Маркетинг лекциите на Теодор ще бъдат предназначени за бъдещите Магистри по Предприемачество – 69 човека от цял свят. Колкото и да ни се иска това да става в български университет, не е така, но важното е, че имаме кадърен българин, създал първите професионални електро конверсии у нас, които всеки можеше да види по време на изложението за възобновяема енергия енергийна ефективност в Интер Експо Център в София в края на март. Теодор е и единия от двамата ни участници в CENELEC работната група за разискване на електромобилни стандарти, която направи първата си среща преди 2 седмици в Брюксел.

Наистина, никак не е рано за монтаж на електро колонки, затова помислете по въпроса, преценете дали вашата фирма може още на този етап да направи инвестиция в зарядна станция, предложете на други и въобще, гледайте на това като на техническа придобивка, която много скоро може да използвате ефективно.

Стефан Николов

Прочетено 1947 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:05
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.