Print this page
Четвъртък, 05 Април 2012 00:00

Трябва ни решение за "електромобил пред блока" в България

От

Как ще зареждаме електромобил пред блока?

Независимостта, която едно електрическо превозно средство може да ни осигури, е много привлекателен елемент при обмисляне на покупка. Заради зареждането. Прибираш се, паркираш колата в гаража, включваш я в електрическата мрежа и на сутринта потегляш зареден/а. Само дето не всички разполагат с гаражи. Това е видно по тоновете коли по нашите улици, които е трудно да си представим как ще зареждаме където паркираме ако са електрически. Не е като с това дето сме свикнали – на бензиностанцията добавяме гориво за няколко минути и пак потегляме. За да има много електромобили по улиците, което ще рече електро колите да станат масови, трябва да има подходящи варианти за зареждане, като за колите с ДВГ...

Всичко е в батерията, казват мнозина. Тя е най-скъпият компонент, който прави електромобилите доста по-неатрактивни като цени от конвенционалните автомобили. В това твърдение има истина, но нещата не са еднозначни. Наистина, 60,000-70,000 лв за кола от малък или среден клас не са малко, но не е като да няма и една камара скъпи конвенционални модели. Считам високата цена за праг, но само защото хората все още не са запознати с електромобилите, такива на нашия пазар буквално липсват и сме доказали, че сме мудни във възприемането на нови неща.

Повечето решения за улесняване разпространението на електромобилите изглеждат логични. Монтаж на зарядни устройства в гаражи, апартаментни комплекси, търговски или крайпътни обекти. За нас в този контекст е важна обаче нашата реалност. С големите ни жилищни комплекси и огромния брой живущи в тях, сме далеч от нещата в Австрия, да речем, за която много от горните решения важат в много по-голяма степен. С хилядите коли пред блоковете ни, на нас ни е нужно решение за понятието "електромобил пред болка". Иначе казано, трябва ни някакъв вариант за зареждане на колите и пред блоковете. Това е така, заради скоростта на зареждане, което сегашното поколение батерии позволява. Ако можехме да допълним батерията дори за 50 км в рамките на времето, за което зареждаме 10-20 литра гориво, нямаше да имаме толкова нужда от електро колонки пред блоковете. Това не е невъзможно и в момента, но ето какви са параметрите:

  • На бърза зарядна станция зареждане до 80% от капацитета на батерията отнема 20-30 мин.
  • Електромобилът трябва да е оборудван технически за бързо зареждане
  • Цената на бързите зарядни станции падна до $ или € 10,000, но това е все още скъпо
  • Високото напрежение ще ги прави трудни за монтаж по бензиностанции и определени обекти, заради изискванията за безопасност

Започваме от първия пункт – щом за зареждане до 80% са нужни 20-30 мин, значи 20-30% зареждане на бърза зарядна станция ще взима 5-10 мин. Това е доста приемливо, но все пак ако го правим по начина, по който зареждаме и сега, да чакате 10 мин колата преди вас да зареди, за да дойде и вашия ред ще бъде предизвикателство. Съответно при 2-3 коли подред времето за 'задните' може да иде на половин час. Вече се разработват и бързи зарядни станции, с които пълен заряд ще отнема до 15 мин, така че частично вероятно ще се включваме в 3-4 мин. Все още не се произвеждат такива, обаче.

По втория въпрос нещата ще бъдат решени сравнително бързо. И в момента малкото налични на нашия пазар за продажба електромобили като Peogeot iOn, Citroen C-ZERO разполагат с тази функция. В първото си поколение, обаче, електрическият Ford Focus няма да е оборудван за бързо зареждане. Затова е важно да се информирате дали моделът, който си харесвате може да се зарежда бързо. Има и още нещо. Бързото зареждане е доста натоварващ процес за батерията и макар производителите официално да не ни ограничават в използването на този метод, го препоръчват само при нужда. А когато говорим за "електромобил пред блока", който не може да се зарежда на мястото за паркиране и разчита на допълване от електро обществена електро колонка, трябва да имаме опция за бързо зареждане, защото не всеки ще може да си позволи да остави електромобила си да се зарежда няколко часа – нещата няма да се променят - сутрин тръгваме за работа и зареждаме по път - свикнали сме с това и е важно да продължим да го имаме като опция.

Номер три също върви бързо в правилната посока. Само преди година цените на бързите зарядни станции гравитираха в диапазона 40,000 (Евро или долари, все тая - твърде скъпо е и в двата варианта), но още пред 2011 Nissan сряза драстично 'дистанцията', като обяви, че пуска свое бързо зарядно за $10,000. При такова стечение на обстоятелствата другите производители нямаше какво да направят, освен да последват примера и миналата седмица ABB показа новата си Terra SC бърза електро колонка за €10,000. Това все още е скъпо дори за големи търговски обекти, но просто няма как цените да не паднат още дори в рамките на 2012 г. Защото, ако по търговски и крайпътни обекти цъфнат бързи колонки, които собствениците да могат да си позволят като инвестиция, човекът с електромобил пред блока ще има къде да зареди набързо на път за работа.

Както често казват по Nat Geo TV по повод строежа на някоя мегаструктура, строителите тамън решават един проблем, и изниква друг. Бързите зарядни станции ще ни пестят време и ще направят зареждането на електромобили аналогично с това на колите с ДВГ, но това изисква определени мощности. Да речем, че електроразпределителните дружества осигурят такива на обектите, които искат да монтират бързи зарядни, но тук има и нещо наречено изисквания за безопасност. На бензиностанциите, с големи количества гориво в резервоарите, има опредени изисквания за електро системите на обекта. Високоволтови мощности за бързи зарядни колонки не се вписват в сегашните норми и ще бъдат нужни проучвания, промени и настройки. Това важи и за различни други обекти. Въобще, ще пада административна работа, а ще бъдат нужни и нови стандарти.

Каква е алтернативата за зареждане пред блока? Първо, електромобилите ще идват бавно и на порции. Междувременно ще можем да търсим решения. Едно от тях е да се монтират електро колонки на паркингите пред блоковете. В момента най-евтиният вариант, за който се сещам, е нашата АЯ зарядна станция на цени, които започват от малко над 1000 лв. По няколко пред блоковете е алтернатива на нещата, която да се разгръща постепенно.

Понеже се познаваме, обаче, трябва да мислим за неща като защита от вандализъм и в сегашното положение, най-вече за паркирането на конвенционални автомобили на местата за електромобили. Това иска само промяна на манталитета ни – тук няма нужда от нищо друго. А е много важно. Защото и в момента има няколко места за обществено зареждане на електромобили в София, които никога не са празни. Но не защото там има спрели електро коли, а защото всеки си паркира без грам да му пука какво пише и какво е предназначението на парко мястото. Има го и момента с недостига или 'колегиалността'. Ако в един момента пред някой блок спират 5 електро коли, а има три колонки, "дръпни му кабела, че да си боднеш твоя" може да доведе до нежелани съседски отношения.

Безжично зареждане? О, това е рай. Но той също не е 'тук и сега'. Супер удобно е по паркингите на блоковете да има вкопани подложки, които да излъчват електроенергия чрез индукция. Паркираш и колата се зарежда – няма кабели, няма вандализъм, няма кражби – удобно. Тези системи обаче все още се тестват и за тях ще трябва доста копане, както и парички. И отново, ако не можем да паркираме на определените места, край с 'хубавата' работа. Иска се промяна в поведението и намиране на инвеститори.

Но ето какво – вижте какво става в Исландия. Един човек електромобилна революция прави, дето се вика. Иска се кураж, желание и промяна. С мрънкане и сочене на държавата с пръст, че не прави нищо, какво ще постигнем? Важна е нашата активност!

Всички тези неща сега изглеждат смешни, но от година две се случват в държави, в които вече се продават стотици или хиляди електромобили месечно. Затова ви обръщам внимание на тях сега, защото колкото по-рано, толкова по-добре. Нима не е по-добре да знаем какви са потенциалните проблеми и предварително да се опитваме да им намираме подходящи за нашите условия решения? Вие как мислите?

Мартин Хаджистойков

Прочетено 2797 пъти Последна корекция Събота, 15 Август 2020 15:33
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.