Print this page
Сряда, 27 Април 2011 10:32

Предимствата на (българското) електрическо колело

От
Български електрически велосипед от Scoot.bg

Обичаме да следим развитието на различни електрически возила, не само коли, мотори и въобще традиционно "мързеливите" форми на придвижване, но и на по-близката до всички нас сфера на велосипедите. Наскоро ви разказахме в подробности за българските електрически велосипеди на Scoot.bg и сега решихме да ви "подплатим" с един качествен в потребителско отношение материал, който несъмнено ще ви бъде от полза.

Вижте какви са предимствата на електрическите велосипеди според Ecopowersportg.eu:

1. Изкачване по хълмове
На пръв поглед това може да ви звучи очевидно, но същност това е едно от съществените предимства.

Добрите електрически колела успешно преодоляват хълмове, като едновременно с това увеличават вашата средна скорост при каране и елиминират възможността да се почувствате "смачкани" при вида на поредния наклон. При условие че използвате физическите си възможности в разумни граници, посредством електрическото колело ще можете да изкачите лесно склон с наклон от 10% до 14%, та дори и повече.

2.Безопасност
Звучи ви нетипично, нали? Но математиката не лъже! Помислете си за стръмен и натоварен път, с множество коли, които го изкачват със средна скорост от 50 км/ч. До сега вие се мъчехте да изкачите такъв път с 10 км/ч, но с помощта на електрическото колело можете да предприемете същите действия, но с лекота и със скорост от 30 км/ч. Сега ще се разминете с 50% по-малко коли и те ще ви подминават с близо 20 км/ч, а не както досега с около 30 км/ч.

Каквато и да е ситуацията, няма съмнение, че електрическите колела ви държат на разстояние от опасностите. Този принцип се проявява и на пътя – колкото по-бързо ускорявате, толкова по-бързо ще се измъкнете от критична ситуация и то без да е необходимо да полагате неимоверни усилия, за да се изкачите бързо по пътя.

3.Текущи разходи
Разходите, които ще направите за покупката на електрическото колело, ще са малко повече в сравнение с тези, които бихте направили за едно нормално такова. Но след като веднъж предприемете тази стъпка, разходите, които ще направите за подмяна на механичната част на колелото, няма да се повишат. За щастие електричеството все още не е скъпа услуга и разходите по зареждането на батерията ще са само няколко стотинки.

Същевременно, за да карате електрическо колело не е необходимо да разполагате с удостоверение за правоспособност, не трябва да плащате данъци и не wи е необходима задължителна и специална застраховка.

4. Личен фитнес
Сигурни ли сте, че единствено обикновеното колело може да ви държи във форма? На практика, да се поддържате заредени и в добро физическо здраве, зависи от това колко често карате своето колело. Според специално направени за целта проучвания, 46% от хората, които имат обикновени колела, ги използват един до два пъти седмично, като още 30% от потребителите използват велосипедите си веднъж на две седмици или дори по-малко. За сравнение, последните проучвания показват, че 1/3 от собствениците на електрически колела ги използват поне веднъж дневно, а 81% - поне веднъж седмично.

Тези проучвания потвърждават, че електрическите колела се използват поне 2 пъти по-често, отколкото обикновените.

Тъй като е удоволствие да се кара електрическо колело по стръмни местности, по време на силен насрещен вятър или дори при пренасяне на тежки товари, собствениците са склонни да ги използват максимално.

Въпреки че основното натоварване за задвижване на колелото пада върху мотора, по-честото каране на колелото означава и повече движение за колоездача.

5. Без изпотяване
Изпотяването няма да е особен проблем, ако сте излезли да покарате на спокойствие, но това е сериозен недостатък, когато отивате на работа. Още по-голямо неудобство е самият факт, че на работното място нямате възможност да си вземете душ и да се преоблечете след каране.

Електрическите колела премахват напълно този проблем. В топлите дни вие ще може да спазвате своя график, като за целта използвате единствено електрическите възможности на колелото. В студено време или когато чувствате, че имате нужда от малко раздвижване, просто може да изключите мотора и да се насладите на карането.

6. Чисто и зелено
Очевидно е, че електрическите колела консумират енергия, докато обикновените – не. Освен горивата, единственият друг източник на енергия се явяват батериите – като след края на живота им те могат да бъдат рециклирани. Що се отнася до консумацията на електроенергия, електрическите колела обикновено консумират 100 пъти по-малко енергия в сравнение с един автомобил. Никое друго превозно средство, което се предлага на пазара, не може да постигне такива резултати. Ако ви е трудно да си представите тези стойности в нормалния ви начин на живот, си представете една 100W крушка, която свети в продължение на 12 часа – това е достатъчно количество енергия, за да може вашето електрическо колело да измине разстояние от 32 до 64 км.

7. Бързо придвижване
На теория колите могат да развиват големи скорости, но на практика средната скорост в града е около 40-50 км/ч. Проблемът е в задръстванията и макар че мотоциклетистите минават покрай спрелите коли и избягват голяма част от трафика по пътищата, те също стават част от движението и съответно чакат на светофарите. Електрическите колела могат да поддържат една по-висока средна скорост от обикновените колела, като изминават определените разстояние много по-бързо от колите или мотоциклетите, благодарение на изградените вело алеи и тепърва изграждащите се такива. Резултатът в крайна сметка е много по-бързо придвижване от точка А до точка Б, при това за много по-малко време в сравнение с другите превозни средства. И като вземете под внимание наличието на вело алеи, и като изключите катеренето по хълмове и насрещния вятър, електрическото колело е най-подходящото средство за придвижване в градски условия.

8. Карайте без да се притеснявате!
Вие знаете, че за да притежавате собствено превозно средство, е необходимо да имате удостоверение за правоспособност, застраховки, които се покачват с всяка изминала година и т.н. При електрическите колела положението е точно като при обикновените такива от законова гледна точка, тоест не са нужни никакви регистрации и узаконявания на колелото (от ваша страна), за които да мислите. Разбира се ако желаете, ваше право е да застраховате вашето електрическо колело, но помнете, че няма законово изискване за това.

От: Ecopowersportg.eu

Прочетено 4584 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:11
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.