Print this page
Сряда, 27 Април 2011 14:07

Nissan Leaf, Chevy Volt с най-високи IIHS краш тест оценки

От
Краш тест Nissan Leaf и Chevrolet Volt

Ако отделите достатъчно време за електрически коли в мрежата неминуемо ще попаднете на твърдението, че електромобилите просто не са толкова сигурни, колкото колите с ДВГ.

Двете най-продавани масови електрически коли обаче разбиха този мит на пух и прах, получавайки топ оценки за сигурност от Insurance Institute for Highway Safety за защита от удар отпред, отстрани, отзад и при преобръщане...

В това, което IIHS нарече "първият досега краш тест на зареждаеми електрически коли" и Nissan Leaf 2011, и Chevrolet Volt 2011 получиха най-високи оценки, както и IIHS Top Safety Pick наградата.

Честно казано, не сме изненадани особено. Конкрурентните автопроизводители се борят от обявяването на колите преди няколко години, в желанието си да докажат, че могат да спечелят сърцата и парите на клиентите със своите плъг-ин коли. А един от сигурните начини за постигане на това е с отлични краш тест резултати.

Преди IIHS тестовете и двете коли преминаха през тежки "вътрешни" изпитания, с поставяне на изцяло електрическия 5-местен Leaf и електромобилът с удължен пробег Volt на във всякакви условия, от стандартни краш тестове, до потапяне във вода и други.

Както и всяка друга кола на пазара днес, Chevrolet Volt и Nissan Leaf трябва да заслужат своите краш тест оценки: с изпитание след изпитание, с имитация на удари от всички страни и преобръщане.

IIHS краш тест Nissan Leaf, Chevy Volt

Оказва се обаче, че ключът към сигурността на двете коли може да е в техните тежки литиево-йонни батерии. Макар и двете коли на пръв поглед да не се различават от произвежданите досега с ДВГ, добавянето на батерия, разположена ниско долу и в двете коли им дава теглото и съответно стабилността на по-голяма кола.

А когато става дума за способност за издържане на краш тест, по-тежките коли се справят по-добре от по-леките.

Джо Нолан, административен шеф в IIHS обяснява: "Допълнителното тегло на Leaf и Volt им осигурява предимство по отношение на сигурността пред други малки коли" и заключава, че "еко настроените шофьори, които искат да си купят електрическа кола няма да сгрешат с покупката на Leaf или Volt за извънградско каране, ако имат притеснения по отношение на сигурността при катастрофа".

Досега през тази година , общо 80 други коли са получили IIHS Top Safety Pick наградата, включително 12 други коли от General Motors и 3 от Nissan.

Тази награда е сигурна индикация към скептично настроените по отношение на електромобилите, че те са сигурни и в същото време добри за околната среда.

Прочетено 2639 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:10
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.