Print this page
Сряда, 04 Май 2011 17:44

С Tesla Model S може да си взимате обратно "старите" батерии

От
Tesla батерия

В Tesla със сигурност се надяват да спечелят потенциални купувачи за своите електромобили с пускането на своя Model S по някое време следващата година. Как? С удължен пробег! Аз съм един от нетърпеливците, които веднага биха сложили ръка на този расов електромобил, с обещаваните 460 километра пробег с едно зареждане на батерията. Всичко по реда си обаче, защото това е най-тежката категория...

За да има разнообразие, колата ще се предлага с три различни варианта на пробег: 250 километра (още този първи пакет надхвърля обичайният пробег от около 150 километра на повечето сегашни електромобили), 370 километра и накрая "турбо пакетът" с 480 километра пробег с едно пълно зареждане, който си идва и с турбо цена от $77,000 (около 101000 лв по днешния курс), което е въпреки всичко доста по-евтино от струващия над $100,000 Tesla Roadster малък двуместен "електро-спортист".

Това не е всичко обаче, защото за още по-дълги пътувания, собствениците на Model S ще могат да сменят батерията си във фирмените подразделения на Tesla Motors.

Тази работа е много хубава, както се казва, но едва ли това ще е възможно скоро с България... Е, ако не друго, разстоянието от единия до другия край на страната ни е в рамките на пакета с най-дълъг пробег, а като знам какво количество двойно и тройно по-скъпи SUV машинки се движат по нашите пътища, мнозина едва ли ще имат проблем да извадят 100,000 лв, особена като се има предвид, че ще стигат до морето за няколко левчета...

Иначе, засега от Tesla няма много информация как ще става подмяната на батериите, макар че собственикът на компанията, Елон Мъск, спомена нещо по въпроса по време на дискусионен панел след премиерата на филма "Отмъщението на електрическата кола":

Когато някой реши да предприеме дълго пътуване, ще може да смени батерията си по пътя и да си вземе своята на връщане. Така отпада проблемът с възможността да оставите своята едногодишна батерия и да си тръгнете с някоя на три години. Просто ще си вземете вашата след някой и друг ден обратно.

Да, ама не. ОК де, звучи нормално, но изникват множество въпроси. Първо, изглежда подходът на Tesla за размяна на батерии е доста различен от този на Better Place, които бързо поставят заредена догоре батерия на отбил се в тяхна станция електромобил. Но какво, ако на връщане не можете да минете през сервиза на Tesla, в който сте оставили оригиналната си батерия? И, колко време ще могат да задържат батериите станциите за подмяна на Tesla? Какъв максимален брой от тях ще могат да складират, макар и временно?

Въобще, колкото повече информация се натрупва, толкова повече въпроси изникват. Така че май най-добре е да се работи за голям пробег, вместо да се търсят и обезпечават варианти за смяна на батерии, макар че това е опция, която разбира се в никакъв случай не трябва да се изключва.

Прочетено 1961 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:47
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.