Print this page
Събота, 28 Май 2011 10:00

Tesla Roadster излиза от производство през декември

От
Tesla Roadster може да изчезне от бутиковите магазини на компанията през 2012 г.

Електрическият пионер от Силиконовата долина, Tesla Motors, планира да спре производството на първата си електрическа кола, Roadster, през декември 2011 г., според подаден официално по въпроса документ. Новината за слизането на Roadster от производствената линия излезе в публикуван в сряда документ, в който също се обяснява, как Tesla Motors смята да набере допълнително $214 милиона в публични и частни предложения, със закупуване на акции от собственика на Tesla, Елон Мъск и поделението на Daimler, Blackstar Investco...

Голямата дупка във времето за Tesla между планираното прекратяване на производството на Roadster и старта на продукцията на следващия и модел, Model S или следващото поколение Roadster не е новина, но сега за първи път се обявяват точни дати и става ясно, че Roadster ще бъде спрян през 2011, вместо през 2012 г. Tesla ще продължава да продава наличните на склад Roadster бройки, произведени до декември тази година с помощта на Lotus в първата половина на 2012 г...

Tesla има договор за покупка на 2,400 частично асемблирани купета от Lotus за производството на Roadster и до 31 март 2011 г. е доставила около 1,650 бройки Roadster , с още 750 за продажба.

Със спиране на притока от приходи от продажбите на Roadster в началото на 2012 г. за Tesla ще се отвори голяма дупка точно в момент на набиране на средства за инвестиции по пускането на Model S на пазара и разработката на Model X. Ето какво казват от Tesla в техния S-1 документ:

"В момента генерираме значителен процент от приходите си от продажбите на нашата Tesla Roadster. . . След 2011 г. продажбите на колата ще бъдат ограничени до складовите наличности от 2011 г. Преди старта на нашия Model S, ние очакваме възможен значителен спад в нашите авто продажби. . . В резултат, очакваме генериране на ограничени приходи от продажби на електромобили през 2012 г. до излизането на нашия Model S на пазара."

Tesla има и проблема с "липсата на подписани споразумения за продажба на компоненти за задвижване след 2011 г.", пише още в документа. В частното, докато Tesla работи с Toyota по разработката на електрическата версия на нейния RAV4 SUV (който Toyota планира да пусне в продажба през 2012 г.), няма наличен производствен договор. От Tesla казват, че преговарят с Toyota по финализиране на споразумение за доставка на части за този проект, но "все още нямаме споразумение и не е сигурно дали ще успеем да сключим такова".

Към 31 март 2011 г., Tesla имаше натрупан дефицит от $463.9 милиона. Ако компанията забави пускането на Model S през 2012 г. или не успее да усвои средствата по очакван заем от министерството на енергетиката на САЩo за изграждане на съоръжение, Tesla може да изпадне в сериозни финансови затруднения. Tesla очаква общите й капиталови разходи за останалите три тримесечия на 2011 г. и всички от 2012 г. за Модел S и Model X, да бъде от порядъка на $ 330 милиона до $ 370 милиона.

Прочетено 1196 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:41
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.