Print this page
Четвъртък, 25 Август 2011 07:50

Краш тест петица за Ampera – Opel си търси хибриден партньор

От
Opel Ampera краш тестове

Очакваме Opel Ampera в България през юни 2012 г., но междувременно Euro NCAP продължава да тества зареждаеми хибриди и електрически коли и след Nissan LEAF, и Opel Ampera издържа тестовете с оценка от 5 звезди. Това едва ли учудва някой, след като американският братовчед на колата (разработен и произведен с електромобилната технология Opel, но пуснат на пазара още в края на 2010г .), Chevrolet Volt, също постигна такъв резултат, с което за пореден път стана ясно, че електрическите коли са изключително надеждни в краш тестовете. Ето как се представя Ampera в отделните категории...

Възрастни пътници

Пасажерската клетка на Opel Ampera остава стабилна при челен удар. Колата разполага стандартно с въздушни възглавници за шофьора и пасажера, а предупредителни надписи указват добра защита за колената и бедрените кости на возещите се отпред. Някои структурни части на таблото обаче се определени като потенциално опасни за пътници с различни размери,седнали в различни позиции.

Ampera постига максимален резултат в тест със странична бариера. Колата взима максималния брой точки и в по-драстичния страничен полеви удар, първата кола, тествана от Euro NCAP с такъв резултат, с добра защита на всички части на тялото. Защитата, осигурена от предпазните колани при камшичен удар е посредствена. След всички тестове за удар електрическата система за защита на колата е била тествана и не са открити проблеми.

Деца

Движението в предна посока на главата на имитираща 3-годишно дете кукла, с лице напред в предната седалка, не е значително и двете кукли са били в правилно положение в седалките си с тестовете за страничен удар. Въздушната възглавница за пасажера може да бъде изключена, за поставяне на дете, гледащо назад, на тази позиция. Информацията, осигурена на водача за статуса на въздушната възглавница обаче не е достатъчно ясна. Опасностите от използване на системата за защита на пасажерската седалка с гледащ назад пътник, без изключване на въздушната възглавница преди това са ясно обяснени на специален етикет.

Пешеходци

Бронята осигурява добра защита за краката на пешеходците, а капакът се представя добре най-вече в области, които могат да ударят глава на дете. Не са присъдени обаче точки за предния ръб на капака, а повърхността му осигурява почти изцяло слаба защита за главата на ударен възрастен.

Асистент защита

Ampera има стандартно електронен контрол за стабилност и е оборудван с подсещаща система за предпазния колан на шофьора, предния и задните пътници.

Изглежда компанията създател на колата обаче не се чувства толкова защитена по отношение на тези нови технологии и смята да потърси партньор в областта на горивоспестяващите хибридни системи, за да сподели разходите по разработка преди пускането на повече частично електрически коли.

"Значимостта на хибридната технология се увеличава. Не водим някакви конкретни разговори, но едно сътрудничество със сигурност би било добър вариант за спестяване на разходи", е цитиран от Frankfurter Allgemeine Zeitung да казва вчера ИД на Opel Карл-Фридрих Щраке.

Според него, движеща сила зад хибридната идея ще бъде европейско законодателство, което настоява до 2020 г. всички автопроизводители да продават превозни средства, генериращи средно 95 грама въглероден двуокис на километър.

"Трябва ни хибридна технология при компактните коли и после нагоре" казва Щраке, а компанията му смята, че електромобилът с удължен пробег Opel Ampera ще помогне в това направление.

Повод за такава увереност са вече предварително капарираните 6,000 бройки от модела, при разчети (и надежди) на компанията да продаде най-малко 10,000 Ampera в Европа през 2012 г.

"Може би ще успеем и с 12,000 или повече", казва Щраке.

За да помогнем в постигането на тази цел ние ще публикуваме постоянно полезни и ефективни материали за модела, а хубавата страна на това, че в България електро колите идват със закъснение е в това, че имаме време предварително да научим много неща за тях, особено от първите потребители.

[От: Electric Cars Report, Automotive News]

Прочетено 2843 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:11
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.