Print this page
Вторник, 20 Септември 2011 14:00

Очакван електромобил от Hyundai? Едва ли, казват от управата...

От
Зареждаемият хибрид Sonata е във високия сегмент, но Hyundai среща редица трудности при налагането му на световните пазари

Миналата седмица по време на автомобилното изложение във Франкфурт бяха представени много нови Plug-in хибридни и чисто електрически коли, концептуални модели от различни автопроизводители.

Но мистериозно, в разрез с тази тенденция – за представяне с един прототип - вместо това групата Hyundai Kia избра да представи електрическа технология на задвижването с два съществуващи производствени модела – Hyundai BlueOn – електромобил и Hyundai Sonata Hybrid...

Известно време имаше малко объркване, защо единственият електромобил на Hyundai е в производство в малки количества – и то само за вътрешния пазар в Южна Корея, но сега знаем истинската причина.

Hyundai - или поне някои от неговите служители - не са били убедени, че електромобилът 'ще работи'.

Според непотвърдена информация, Ян Уоонг-Чул - заместник-управител, който оглавява изследователската и развойна дейност в Hyundai Kia - е цитиран да казва, че ще бъде трудно за електрическите коли да заменят тези, с двигатели с вътрешно горене.

Неговите доводи? Ограничен капацитет на батериите=ограничен пробег и предполагаемата липса на инфраструктура за зареждане.

Hyundai BlueOn е първият изцяло електрически модел на автогиганта
Hyundai BlueOn е първият изцяло електрически модел на автогиганта

Оправданията на г-н Ян са в най-добрия случай доста 'уморени'. В края на краищата, той може да 'запее' същата песен, като члена на борда на директорите на VW Кристиан Клингер и на изпълнителния директор на Daimler, Дитер Цетше – миналата година те твърдяха, че електромобилите просто не са готови за пазара.

Разбира се, трябва да се отбележи, че Volkswagen и Daimler работят до голяма степен над електромобилната технология, независимо какво са заявили изпълнителните директори на двете компании в миналото.

И така, какво се случва с Hyundai, Kia, и електромобилите? Hyundai вече продава електрическа кола, а Kia планира скорошна пазарна 'атака' с електрически модел, но и двете са изрично за Южна Корея.

Като се имат предвид проблемите, които Hyundai срещна, за да получи Sonata Hybrid одобрение за пазара в САЩ, никак не е изненадващо, че автомобилният производител не е любител на електрическите и хибридните модели. А това вероятно означава, че едва ли ще видим електромобил от Hyundai в България и Европа, в скоро време.

[От: Green Car Reports]

Прочетено 4937 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:24
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.