Print this page
Сряда, 12 Октомври 2011 23:12

Втората българска електромобилна конференция – продължение...

От
На електромобилната конференцията в Шератон

Вчерашния ден прекарахме изцяло в столичния хотел Шератон, където се проведе втората българска конференция за електромобили. Също вчера изложихме някои първи мисли по отношение на разискваните теми, но си оставихме някои неща за днес. Първата статия завършихме с опит за логично заключение, че предвид средния дневен авто пробег на 80% от нас от под 50 километра, липсата на зарядна инфраструктура не би следвало да се изтъква като причина за бавното възприемане и разпространение на електрическите коли, предвид възможността за нощно зараждане в домашни условия...

Продължаваме с въпросите, които биха занимавали повечето хора, все още не са запознати с електрическата мобилност и ако трябва да сме честни, обявеното от енергийното министерство по време на конференцията намерение за по-активна подкрепа на електрическата мобилност от 2014 г. не е особено оптимистична новина. Хората са показали, че ако искат наистина нещо, намират начин да го постигнат и ето ние с желание събираме всеки ден материали, които да ви помогнат да се ориентирате в електромобилната мъгла и дори наскоро имаше проучване, според което в някои държави предоставяните от правителствата облекчения при покупка на електромобил не са причина за увеличаване на интереса. Е, не трябва да се доверяваме сляпо на тези анкети, много от които твърдят, че има слаб интерес и се продават малко електрически коли. Истината е, че всички обявени квоти от електромобили от който и да е производител се капарират предварително и реално хич не е лесно човек да се сдобие с електромобил. Снабдяването е все още твърде слабо, че да говорим за липса на интерес. Точно обратното. И само вижте как седят нещата в огромна държава като Канада. Nissan осигури първоначално количество от само 40 броя LEAF за цяла Канада за тази година. Представяте си, че има повече желаещи, нали? Няма как да не е така.

По време на конференцията имахме възможността да видим за първи път статистика от употреба на закупен (и използван) от голям автопроизводител електромобил - GLOBUL представи статистика за употребата на първата електрическа кола в своя автопарк - Peugeot iOn. First Green Mileage се казваше презентацията на Александър Марков от мобилния оператор, а когато се стигна до въпроси, към него бяха отправени питания заради малко противоречивата статистика. Ние сме удовлетворени от факта, че някой си е направил труда да предостави такава и не бихме искали по никакъв начин да критикуваме неточностите. В крайна сметка това наистина е първата оповестена публично (и то пред не малка аудитория предвид Интернет отзивите за събитието) статистика за употреба на серийна и неконвертирана електрическа кола. Наистина, трудно е да се обясни как изминаването на 140 км с едно зареждане на батерията струва 0.50 лв, при положение че капацитетът й е 22 кВтч, а цената на тока грубо 15 ст/ кВтч, което прави около 3 лв и дори на нощна тарифа може да падне до 2 лв. Това са по-реалните цифри. С колата са изминати малко над 2,000 и на въпрос от публиката защо толкова малко, г-н Марков отговори, че шофьорът, който управлява електрическото пежо често се налага да пътува повече отколкото пробега на колата с едно зареждане на батерията позволява и при такива пътувания естествено тя не се използва. Това провокира друг риторичен въпрос, според който компанията няма никаква икономическа полза от колата, на който Марков отговори, че на първо място е било трудно да се обясни на служителите в компанията, които чакат планирани за закупуване нови автомобили защо вместо за три и половина (като стойност) коли, са дадени пари за един малък електромобил. След което Марков призна и че на такива високи цени компанията няма да купува повече електромобили. Още един интересен въпрос беше спрямо какъв жизнен цикъл/общ пробег в GLOBUL са направили своите изчисления, тъй-като тази информация не беше показана при самата презентация - и отговорът беше 150,000. Марков каза още и че колата ще бъде продадена след 5 години експлоатация. ОК, при 5,000 км на година, да речем, за пет години колата ще измине 25,000 км. Тогава изчисленията вероятно трябва да се направят на тази база, а не на 150,000 км.

Какво е заключението от всичко това - ако на сегашния етап искате да използвате електрическа кола за фирмени нужди, цената й вероятно не трябва да надвишава 50,000, а пробегът да е двойно по-голям. Хм, задава се другата година Renault Kangoo Z.E., например, и цената му може би ще е някъде в този порядък, но пробегът ще е все така под 200 км...

Продължаваме с реалните неща, тези, които биха възникнали у всеки при взимане на информирано решение за покупка на електромобил и една от най-вежните теми е тази за...

Безопасността!

В края на семинара имаше въпрос, ако безопасността на един среден автомобил е единица, колко дават на електрическите коли експертите, предвид факта, че "литиево-йонните батерии са известни с податливостта си на запалване при прегряване" както и други притеснения за сигурността на електро колите. Е, ние ще ви припомним как Chevrolet Volt и Nissan LEAF получиха по пет звезди на краш тестовете в Европа и Америка и това май отговаря на въпроса, нали?

Да минем към конкретните неща, за които, хайде да го кажем така, МИЕТ дава индикации. Работна група в министерството вече обмисля какви облекчения да бъдат въведени, за да се стимулира покупката и използването на електромобили, като един от най-удачните варианти е освобождаване от ДДС, каза министър Трайков при откриването на конференцията. В момента на пазара се предлагат електромобили за 70 хил. лв, което би свалило цената им с почти 12 хиляди. От разговорите ни с Renault България това лято разбрахме, че компанията очаква подобна стъпка от правителството у нас - във Франция например има отстъпка от €5,000 при покупка на електро кола - защото това ще й позволи да работи според политиката си, която е да се продават електрически коли на цената на съответните модели, оборудвани с дизелов двигател. Така, ако Renault Fluence Z.E. може да се продава на цената на дизеловия Fluence, хм, май ще има повече интерес. Според министър Трайков, други варианти за насърчаване на използването на електро коли са освобождаването им от такса за регистрация и безплатно паркиране.

Председателят на ИКЕМ Илия Левков пък съобщи, че промени в закона се очаква да влязат в сила до февруари 2012 г., с предложение от страна на ИКЕМ за помощ от 5000 лв. при покупката на електрическа кола, освобождаване от данък или винетка за 5 години, разрешено движение в бус лентите, парко място пред дома с право за инсталиране на зарядна станция и др.

В кафе паузата говорихме и с управителя на Full Charger за България, Весела Шаранкова, която сподели, че до до 2-3 седмици в София ще бъдат обявени първите места, на които ще бъдат монтират зарядни станции за електромобили, очаквано в централната градска част, като за начало целта е електромобилите да придобият имидж на градска кола.

Много неща, много чудо, да видим какви ще ги свършим в следващите месеци. Участвайте и вие. Ако не с друго, като ни кажете какво мислите в коментарите отдолу. С повече мнения се събира повече информация!

eCars.bg

Прочетено 2700 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 10:06
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.