Print this page
Четвъртък, 20 Октомври 2011 13:26

EPA-шамар за Fisker Karma с 12/100 бензинов разход и 50 електро км

От
Fisker Karma вече може да се продава след като Fisker получи EPA сертификат

Както мнозина добре знаят, банка и муха се убиват с вестник... Коли не, но, хм, кой знае. {tooltip}EPA{end-link}Environmental Protection Agency{end-tooltip} най-накрая публикува официалните данни от тестовете на Fisker Karma и показателите за разход на гориво и електроенергия не са особено въодушевяващи: само 52 MPGe, за 32 мили (50 км) изцяло електрически пробег и 20 мили за галон или далече по-познатото 12 л/100 км разход на бензин. Тези стойности са доста под разпространяваните от хора във Fisker през изминалите години: 67.2 MPGe и 80 км в изцяло електрически режим...

Публикуването на тези официални данни е повод за множество недоброжелатели да излеят своята злъч по форуми и блогове и съдбата на Karma на този етап е такава, че Foxnews запита дали разходът на колата не е "пълен провал". Хм, това звучи доста пресилено, предвид комбинираната мощност на колата от 405 кс – и хайде да си го признаем, няма много коли в този клас, които могат да се похвалят с 12 на сто радход – но като за зареждаем електромобил с удължен пробег от горивната ефективност може да се иска повече - с тези показатели зеленото общество едва ли може да бъде впечатлено. Ако не друго поне 50 км електро пробег е сравнително приличен, а основателят и ИД на компанията Хенрик Фискер коментира, че все така смята, че повечето собственици на колата ще постигат доста по-добри резултати от тези на EPA, с до 80 км електрически пробег.

Независимо от тези неочаквани цифри за Fisker има и добра новина. С EPA сертификат под ръка, сега компанията може да започне с продажбите на своя първи електрически седан. Плюс, да не забравяме, че предстоят европейски тестове, които да регламентират разхода от нашата страна на Атлантика и ние определено очакваме други резултати от сертифициращите евро организации.

Тези дни компанията ще пусне първите 40-ина бройки по дилърите за демонстрации, а първите поръчани отдавна коли се очаква да пристигнат при клиентите след около две седмици от завода на Valmet във Финландия, където колата се сглобява. Още едно добро нещо за европейските клиенти - те ще чакат по-малко за доставка.

Колкото то цифрите на EPA, е, това наистина е шамар и по форумите вече масово се изтъкват предимствата на очаквания на пазара догодина Tesla Model S изцяло електрически спортен луксозен седан, който дори в 'средна версия' може да се окаже с по-дълъг и то изцяло електрически пробег от Fisker Karma. Съвсем скоро обаче първите собственици на колата ще започнат да дават реална статистика за шофирането на Karma и както в повечето случаи досега се е оказвало (и Хенрик Фискер най-вероятно е по-близо до истината), EPA често 'занижава' резултатите в презастраховане, а и тестовете на стотици или хиляди отделни хора дават много по-ясна картинка, отколкото сравнително ограничените, ако не друго, по време, тестове на организацията.

Очаквайте продължение с реалните цифри.

fk1 fk2 fk4 fk5 sk3

[От: Autoblog Green]

Прочетено 2165 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:52
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.