Print this page
Четвъртък, 22 Декември 2011 14:30

Изненада: Електрическа кола от KIA, но по-малка от очакваното

От
Електрически Kia Ray мини ван

Малко неочаквано днес Kia обяви първата си серийна електрическа кола, след като до този момент демонстрираше само електро концепции (като Pop и Naimo). На този етап компанията продава само хибридния Optima в САЩ, но се очакваше по-скоро в производство през 2012 г. да влезе електрическият Venga EV, отколкото малкият електро ван Ray, на снимката отгоре...

Kia Ray EV има пробег от 140 км, осигурен от литиево-полимерна батерия с капацитет 16.4 кВтч, която може да се зарежда и бързо (за 25 минути). Задвижването е поверено на 50 кВ (68 кс) електромотор, свързан с предните колела, способен да ускори колата до максимум 130 км/ч.

Дотук добре. Електрическият модел обаче е със 187 кг по-тежък от бензиновия вариант и с въртящ момент от 167 Нм, ускорението от 0-100 км/ч отнема 'мъчните' 15.9 секунди. Да, новият електрически ван на Kia не блести с особена динамика, а е по-скоро малка функционална и забавна кола, на която местните власти и публични компании в Корея едва ли ще се разсърдят, с предвидените за тях 2500 бройки през 2012 г.

Една от шумно дискутираните теми е тихото движение на електромобилите и за по-голяма безопасност електрическият Kia Ray ще бъде оборудван с система наречена {tooltip}Vess{end-link}Virtual Engine Sound System{end-tooltip}, която работи при скорост до 20 км/ч независимо дали движението е напред или назад, генерирайки звук, подобен на този на бензинов двигател.

Интересна работа е това, но дали скоро ще ни 'застигне' може би ще разберем от представителя на Kia у нас. Не залагаме много на такъв вариант предвид не особено ентусиазираното отношение към електромобилите и хибридите, на което станахме свидетели на щанда на марката по време на Автосалон София 2011. Кажете ни какво мислите за малката електрическа Kia в коментарите отдолу. Ако полето не е видимо, май ще трябва да изчистите всички бисквитки, кешове, мешове и тем подобни щуротии на вашия браузър Wink.

elektrichseki-kia-ray elektrichseki-kia-ray-1 elektrichseki-kia-ray-2 elektrichseki-kia-ray-4

[От: Tech Vehi]

Прочетено 3160 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:53
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.