Print this page
Четвъртък, 05 Януари 2012 09:31

Google е сред първите притежатели и на Ford Focus Electric

От
Google се сдоби с електрически Ford Focus

В началото на тази година като че ли 'електрическите' новини с участието на Google няма да са малко. Първо стана дума за 'Mitsubishi i' с етикет на търсачката, но чак в далечна (поне за нас) Австралия. Миналата година по това време Ford показа новия Focus Electric по време на CES в Лас Вегас и само 12 месеца по-късно производството вече започва да набира скорост в завода на компанията в Мичиган. Къде е Google в тази 'работа'? В центъра - бихме казали - с един от първите произведени екземпляри на електрическия Focus баш пред централата...

Не можем да сме сигурни какво ще търси Google с новата придобивка, но може би ще я използват за нещо от рода на Google Street View или за собствената им програма за самостоятелно движещи се коли. Или просто Сергей и Лари са решили да сменят старите Prius-и с изцяло електрическо задвижване - с кола изминаваща 150 км с един (по-бърз нормален) заряд.

Ако това в скобите ви обърква, ето какво: Focus Electric е първият изцяло електрически модел, който ще предложи по-бърза технология на 'бавно' зареждане - батерията на колата ще се 'пълни' два пъти по-бързо от тази на Nissan LEAF от стандарте 240 V източник. И за да добиете още по-добра представа - със заредената за един час електроенергия може да изминете 50 км. Focus Electric може да е два пъти по-бърз в стандартното (бавно) зареждане, но за сметка на това поне за начало няма да разполага с функция за бързо зареждане, която в LEAF скоро ще бъде част от стандартното оборудване.

Цялата тази работа е много хубава, но нито ние, нито вие сме 'връзкари' като Google и ще трябва да почакаме. Все пак, до 2013 г. Ford ще продава пет модела с електрическо задвижване в Европа (електромобили, хибриди и зареждаеми хибриди). Стартът беше даден с Transit Connect Electric, който излезе на пазара още през 2011 г., малко след американския си дебют.

Пет звучи добре, но макар с един по-малко Renault води (засега) в електрическата революция - тази година френската компания ще пусне на пазара четири различни изцяло електрически модела, два от които очакваме и в България.

[От: Autoblog Green]

Прочетено 1527 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:45
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.